Huomioi helle!
Kesähelteet ovat nyt kuumimmillaan ja lämpötilat ovat nousseet jo tukahduttavan kuumaksi. Vaikka kylmän talven jälkeen onkin mukavaa puuhailla ulkona lämpimässä, korkeiden lämpötilojen riskit on tunnistettava. Kesäkuumilla onkin syytä kuunnella omaa kroppaansa ja ottaa huomioon sen varoitusmerkit.
Auringonpolttama
Auringonpolttamaa hoidetaan kuten palovammoja. Viilennä alue esimerkiksi kosteilla pyyhkeillä ja nauti nesteitä. Palanut alue kannattaa suojata vaatteella jotta se ei pääse palamaan uudestaan.
Lihaskrampit
Kuumana kesäpäivänä tapahtuvan fyysisen rasituksen seurauksena voi olla raajoissa esiintyvät lihaskrampit. Nämä krampit liittyvät vähäisiin nesteiden nauttimiseen ja suolavajaukseen joten lepo ja nesteiden sekä suolojen nauttiminen parantavat usein tilanteen.
Auringonpistos
Auringonpistos on tuloksena mikäli aurinko pääsee paistamaan kuumalla ilmalla suojaamattomaan päähän. Auringonpistos onkin varsin yleinen oire työskennellessä aurinkoisena päivänä ulkona ilman päähinettä. Auringonpistoksen mahdollisia oireita ovat mm. Pahoinvointi, päänsärky, huimaus ja oksentelu. Kuten lihaskrampit myös auringonpistos on useimmiten hoidettavissa kotikonstein siirtymällä viileään sisätilaan ja nauttimalla nesteitä. Potilaan olon pitäisi parantua muutaman tunnin sisällä mutta mikäli olo ei kohene on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Lämpöuupumus
Pitkään jatkunut toiminta kesäkuumalla voi johtaa lämpöuupumukseen joka johtuu elimistön vakavasta neste- ja suolavajauksesta. Lämpöuupumuksen oireita ovat voimakas jano ja hikoilu, viileä tai nihkeä iho, heikotus, huimaus ja vaikeat lihaskouristukset. Lämpöuupumus on jo vakava tila joka on syytä hoitaa nopeasti kuntoon. Henkilö on siirrettävä viileämpään tilaan nopeasti ja auttaa mahdollisuuksien mukaan lämmön häviämistä esimerkiksi juomalla nesteitä, kastelemalla kehoa viileällä vedellä tai tuulettamalla. Lämpöuupumuksen oireita on syytä tarkkailla ja mikäli oireet eivät helpota tai ne pahenevat on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Lämpöhalvaus
Jatkuessaan lämpöuupumus voi johtaa lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila jossa elimistö on vakavasti ylikuumentunut ja ruumiinlämpö voi nousta jopa yli 40 asteen. Oireina ovat kuiva ja kuuma iho, nopea sydämen syke, sekava käyttäytyminen, kouristelu ja tajunnan menetys. Lämpöhalvauksen saanut henkilö tulee siirtää välittömästi viileään tilaan, vähentää vaatetusta ja pyrkiä pudottamaan ruumiinlämpöä käytettävissä olevilla keinoilla (tuuletus, ihon valelu viileällä vedellä, kylmäkääreet kainaloihin ja nivusiin.) Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila joten potilas on syytä saada mahdollisimman nopeasti sairaalahoitoon.
Ennakoi ja suunnittele
Helleoireita voi välttää monella tavalla:
-Mikäli mahdollista ajoita raskaimmat työt aamuun tai iltaan jolloin on viileämpää
-Juo runsaasti vettä päivän aikana. Vältä alkoholijuomia ja kahvia sillä ne kuivattavat kehoa.
-Suojaa itsesi auringonpaisteelta päähineellä ja löysillä, hengittävillä vaatteilla
-Mikäli joudut työskentelemään kuumalla pidä säännöllisesti taukoja ja anna kehosi viilentyä. Tarkkaile oman kehosi signaaleja.
-Tarkkaile myös kanssaihmisiä mahdollisten oireiden varalta. Erityisesti pienet lapset ja vanhukset ovat erityisen alttiita korkeiden lämpötilojen haitoille.