turvahuonefi
turvahuone.fi

Valaisimet

turvahuone.fi
valaisimia löytyy useaan tarpeeseen

Valo on meille ihmisille hyvin tärkeää. Koska olemme tottuneet elämään päiväaikaan, pimeänäkömme on hyvin rajoitettua. Toimintamme alkaa heikentyä valon hämärtyessä ja täydellisessä pimeydessä olemme suorastaan toimintakyvyttömiä ilman valonlähdettä. Kysy keneltä tahansa joka on lyönyt varpaansa harhaillessaan pimeässä.

Tilannetta ankeuttaa vielä se fakta että Suomessa on usein pimeää. Mikäli keskikesän valoisat yöt jätetään pois laskuista, pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitseva maaplänttimme saa harmillisen vähän valoa. Ja pimeimpänä aikana talvella päivä saattaa olla vain harmaa häivähdys valoa kahden pimeän välissä. 

Modernissa yhteiskunnassamme olemme tottuneet karkoittamaan pimeyden vain valokytkintä kääntämällä jolloin saamme helposti valaistua kotimme jokaisen nurkan. Mutta mitä tehdä jos valokytkimen raivokkaasta kääntelystä huolimatta valoa ei tule? Ehkä ongelma on vain palanut sulake. Myös kaatunut puu sähkölinjalla voi aiheuttaa murheita. Sähkökatko saattaa kestää jopa useita päiviä mikäli sähkökatkon taustalla on laajempi ongelma kuten rajumyrsky joka voi pimentää laajojakin alueita. Joka tapauksessa poikkeusolojen valaisu on syytä ottaa huomioon kodin varautumissuunnitelmassa.

Sitten niitä hyviä uutisia: Miettiessä vaihtoehtoisia valaisumenetelmiä meillä on useita ratkaisuja ja moderni teknologia onkin tuonut meille useita eri vaihtoehtoja. 

Paristokäyttöiset valaisimet

Taskulamput ovat varmasti tunnetuin ja useasta kodista löytyvä vaihtoehto. Nykymarkkinat ovat täynnä erilaisia valaisimia joten valinnan varaa on paljon. Usean taskulampun omistajana pikainen havainto: taskulampuissa hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä. Halpahallista ostettu kahden euron taskulamppu voi toimia satunnaisissa valotarpeissa mutta älä laske liikaa sen varaan. On ikävää huomata keskellä pimeyttä että taskulamppu ei toimikaan. Mikäli taloudessa on tarvetta usealle taskulampulle hyvä kompromissi on ostaa useampi halpa taskulamppu ja säilyttää niitä helposti tavoitettavassa paikassa. Paino sanalla helposti tavoitettavassa paikassa, jos säilytät lamppuja kellarissa sijaitsevan hyllyn ylimmässä laatikossa olet hankkimassa itsellesi vaikeuksia kun valot sammuvat. Suositeltavaa onkin säilyttää edes yksi taskulamppu helposti käden ulottuvilla josta löydät sen helposti jopa pimeässä.  Halpalamppujen lisäksi on suositeltavaa sijoittaa myös yhteen laadukkaampaan ja kalliimpaan valaisimeen jonka toimintaan voi varmasti luottaa. Esimerkiksi MagLiteSurefire ja Ledlenser ovat tunnettuja ja luotettuja merkkejä.

Paristokäyttöiset retkilyhdyt ovat myös varsin näppärä ja edullinen tapa tuoda valoa pimeyteen. Retkilyhdyt ovat pieniä, ympärivalaisevia lyhtyjä joten yksikin lyhty antaa mukavasti valoa huoneeseen. Nykyaikaiset retkilyhdyt ovat myös kokoonpainuvia joten retkilyhtyjen säilytys vie varsin vähän tilaa varastokaapissa. 

Paristokäyttöisiä valaisimia valitessa on hyvä ottaa huomioon niiden yhteensopivuus paristojen suhteen: Usea taskulamppu ja valaisin käyttävät hyvin yleisiä AA / AAA -paristotyyppejä jolloin varastoon on helppo myös hankkia tarvittava määrä paristoja jotka käyvät useaan eri valaisimeen. Myös harvinaisempia akkumalleja käyttäviä laitteita voi olla mukana valikoimassa mutta mikäli jokainen laite käyttää erilaista akkua tai paristoa, voi tarvittavan virtavaraston ylläpito käydä nopeasti melko hankalaksi ja kalliiksi. Nopeana esimerkkinä, useimmat oman varaston valaisimistani käyttävät AA-paristoja joten näihin löytyy aina paristoja. Poikkeuksena sääntöön ovat Maglite 3D joka syö kolme D-paristoa sekä NiteFighter taskuvalaisin johon mahtuvat 18650 -malliset akut. Mutta vaikka näistä loppuisikin virta voin aina käyttää AA-paristoja käyttäviä valaisimia.

Valoa voi saada myös varsin luovilla keinoilla: Lähes kaikissa matkapuhelimissa on mahdollisuus käyttää kameran salamavaloa myös taskulamppuna. Kun ajattelet luovasti sinulta saattaa löytyä myös muita valolähteitä kotoa. Esimerkiksi kaapista kaivetut LED-käyttöiset kausivalot voivat toimia näppäränä valon antajana. Keinot ovat monet!

Öljylyhdyt ja kynttilät

Öljylamppu
Öljylampulla voi tuoda lämpöä ja valoa

Sähkökäyttöisten valaisimien lisäksi valoa voidaan luoda monella muullakin tavalla. Lamppuöljyllä toimivat myrskylyhdyt ja öljylamput ovat helppo ja sähkötön keino tuoda valoa pimeyteen. Älä myöskään unohda kynttilöitä! Öljylamput ja kynttilät voivatkin tuoda mukavasti valoa ja lämpöä asuntoon. Varsinkin kynttilät ovat hyvin halpa tapa hankkia varavalaisua ja ne ovat myös hyvin helppoja säilyttää. Öljylamppuja voi saada varsinkin käytettynä halvalla. Öljylamppuja varten on syytä hankkia varastoon lamppuun sopivaa sydänlankaa sekä lamppuöljyä.

Kynttilöitä ja öljyvalaisimia käytettäessä paloturvallisuus on hyvin tärkeää. Pidä huoli turvallisesta ympäristöstä äläkä jätä palavia esineitä valvomatta varsinkin jos kotitaloudessa on lemmikkejä tai pieniä lapsia.

Tärkeä osa varautumista

Toimivan ja käytännöllisen valaisun suunnittelu poikkeustilanteita varten on hyvin tärkeä osa varautumissuunnitelmaa. Kaikkea ei tarvitse saada valmiiksi kerralla: Voit aloittaa muutamalla halvalla valaisimella ja tarvittaessa laajentaa valonlähteiden hankintaa omien tarpeiden mukaan. Tärkeintä on että sinulla on jokin valonlähde käytettävissä kun valot sammuvat. Muista myös säilyttää valaisimesi helposti saavutettavassa paikassa jotta löydät sen pimeässä. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp