turvahuonefi
pasta

Kotivaran kestotuotteet

Kotivaraa ylläpidettäessä voi nopeasti kohdata ongelmia tuotteiden säilyvyyden kanssa. Vaikka kuinka nopeasti pyrkisi kierrättämään varastoja FIFO -periaatteella (First In First Out, vanhin tuote käytetään ensin), tuotteiden parasta ennen -päiväykset tulevat vastaan nopeasti. Tätä ongelmaa helpottamaan kotivaraan kannattaa pinota ruokatarvikkeita jotka oikein säilytettynä pysyvät hyvin pitkään käyttökelpoisina. Seuraavat tuotteet kannattaa laittaa kotivaran ostoslistalle:

Valkoinen riisi voi säilyä vuosia, varsinkin säiltettäessä ilmatiivissä purkissa ja viileässä. Huomioi että ruskea riisi ei kuulu tähän. Toisin kuin valkoisessa riisissä, ruskean riisin sisältämä öljy eltaantuu nopeasti. 

Kuivatut pavut ovat hyvä proteiinilisä kotivarassa ja ne säilyvät vuosia käyttökelpoisina. Riisi ja pavut ovatkin hyvä yhdistelmä kotivarassa koska niitä yhdistämällä on helppo tehdä yksinkertaista ja maistuvaa ruokaa mikäli kotivarasta löytyy myös maustevalikoima. On tärkeää huomata että vanhetessaan kuivatut pavut vaativat pidemmän keittoajan.

Suolaa käytetään ruokien eliniän pidentämiseen joten on vain luonnollista että suola itsessään on lähes ikuinen tuote. Muista pitää suola kosteudelta ja valolta suojattuna.

Valkoinen sokeri on oikein säilytettynä ruokatarvike joka kestää varastossasi lähes loputtomiin. Sokeri saattaa kovettua mikäli se pääsee imemään kosteutta. Tällöin sokeri itsessään on edelleen syötävää mutta mikäli arvostat hampaitasi voit yrittää pehmentää sokeria esimerkiksi lämmittämällä sitä.  

Hunaja on yksi varmasti yksi kuuluisimpia esimerkkejä pitkään kestävistä ruoista. Tarinan mukaan Egyptin pyramideista löytyneet, vuosituhansia vanhat hunajapurkit sisälsivät edelleen syömäkelpoista hunajaa. Ihan niin pitkälle meidän ei tarvitse mennä mutta on hyvä tietää että hunajan antibakteeriset ominaisuudet pitävät hunajan todella pitkään syömäkelpoisena mikäli sitä säilyttää suljetussa purkissa valolta ja kosteudelta suojattuna. Hunaja saattaa kiteytyä mutta hunajan saa takaisin juoksevaksi esimerkiksi lämmittämässä sitä vesihauteessa.

Kuivapasta myös kestää vuosien ajan säilytystä. Pastaa löytyy kauppojen valikoimista useissa eri muodoissa mutta varastointimielessä kaikkein tilatehokkain ratkaisu on luultavasti spaghetti joka pakkautuu tiiviisti. Vaikka varmasti tämä onkin ilmiselvää niin sanottakoon että tuorepasta ei tietenkään kuulu pitkään säilyviin tuotteisiin! 

Etikan happamuus pitää sen käyttökelpoisena hyvin pitkään. Etikalle on useita käyttöjä niin ruoanvalmistuksessa kuin siivoamisessa joten pari pulloa etikkaa on hyvä lisä kotivaraan!

Säilytä tuotteita oikein

Vaikka kaupasta löytyykin useita eri tuotteita jotka ovat kestävät ajan hammasta hyvin, myös nämä ruoat voidaan pilata väärillä säilytysolosuhteilla. Mikäli säilytät ruokia suorassa auringonpaisteessa, suuresti vaihtelevissa lämpötiloissa tai kosteissa olosuhteissa, voit olla vakuuttunut että ruoat pilaantuvat ennätysvauhtia. Kaikkein parhaan lopputuloksen saat jos saat varattua arvokkaalle ruokavarastollesi sen arvoisen tilan. Ruokatarvikkeet säilyvät parhaiten kun ne ovat tasaisessa lämpötilassa (mieluusti viileässä), auringonvalolta ja kosteudelta suojattuna. Muista myös kierrättää näitäkin ruokatarvikkeita. On myös suositeltavaa tarkistaa silloin tällöin että ruokavarastoon ei ole päässyt esimerkiksi pesiytymään ylimääräisiä vieraita. On ikävää huomata tarpeen hetkellä että sokeripussi on täynnä ötököitä.

Oikein varastoituna ja käytettynä kotivaran kestotuotteet antavat sinulle edullisen ja helpon tavan rakentaa kotivara joka on käytännöllinen ja pitkäkestoinen apuväline ruoanlaitossa. Hyvin rakennettu, toimiva kotivara tuo suurta apua perheen tarpeisiin silloin kun sitä tarvitaan. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp