turvahuonefi
Asuntomurto

Suojaa kotisi murtovarkailta

Kauan kaivattu kesäloma on jo monen tulevan lomailijan mielessä ja lukuisat kesäreissut ja mökit odottavat matkaajiaan. Kesä onkin monelle matkailun ja rentotutumisen aikaa. Valitettavasti kesän reissuilla on myös kääntöpuolensa: Kesä on myös murtovarkaiden sesonkiaikaa. 

Suomessa tapahtuu lukuisia asuntomurtoja joka vuosi. Murtoja on monentyyppisiä: Joitakin kohteita voidaan tarkkailla pitkään rikollisten toimesta ennen murron toimeenpanoa, joissakin tapauksissa tilaisuus tekee varkaan raollaan olevan oven tai ikkunan muodossa. Koti on monelle suomalaiselle tärkeä ja henkilökohtainen tila ja murron kohteeksi joutuminen voikin horjuttaa perusturvallisuuden tunnetta: Voiko kotonakaan olla turvassa? 

Onneksemme voimme vaikuttaa suuresti kotimme turvallisuuteen. Jo muutamalla yksinkertaisella niksillä voit parantaa kotisi turvallisuutta huomattavasti ja voit tarvittaessa myös panostaa kodinturvaan esimerkiksi teknisellä valvonnalla.

Ennaltaehkäisy

Kodin turvallisuudessa on tärkeää panostaa ennaltaehkäisyyn. Muutamalla yksinkertaisella toimella voit parantaa mahdollisuuksiasi. Lukitse ovet ja ikkunat aina poistuessasi asunnosta. Älä jätä arvokkaita esineitä pihalle josta ne voi helposti napata mukaan. Mikäli asut rivi-tai omakotitalossa, pyri estämään suora näköyhteys takapihalle. Älä jätä pihalle esineitä jotka voivat helpottaa murtautujan työtä kuten työkaluja tai tikkaita. Kierrä pihasi ja tarkkaile sitä varkaan näkökulmasta: Mitkä tavarat voisivat olla mielenkiintoisia? Onko pihassa jotain suojaisaa aluetta jonka turvin asuntoon voi murtautua helposti ilman että kukaan näkee? 

Pidä asuntosi asutun näköisenä myös lomareissun aikana. Mikään ei kutsu tehokkaammin murtovarkaita kylään kuin pimeänä oleva asunto jonka nurmikko rehottaa ja postilaatikko tursuaa postia. Mikäli mahdollista pyydä luotettavaa tuttavaa käymään säännöllisin välein hakemassa postit ja siistimään pihaa. Lähtiessäsi jätä asuntoon valo päälle ja radio soimaan jolloin asunto vaikuttaa nopeasti vilkaistuna asutulta. Mikäli asunnossasi on kodinohjausjärjestelmä voit ajastaa asuntosi päällä olevat valot vaihtumaan eri iltoina. Pidä verhot kiinni jotta asuntoon ei pääse kurkkimaan sisään.

Lähtiessäsi lomamatkalle haluat varmasti kertoa riemustasi koko maailmalle. Samalla kerrot myös potentiaalisille murtautujille että et ole maisemissa havaitsemassa murtautujia mikäli he eksyvät paikalle. Ole siis tarkka kenelle jaat lomasuunnitelmasi!

Tekninen valvonta

Tekniikan kehittyessä myös oman kodin turvaamisesta on tullut helpompaa ja halvempaa kuin aikaisemmin. Aikaisemmin erikoisosaamista vaativat valvonta- ja hälytinjärjestelmät ovat nyt tavallisten kuluttajien saatavilla kaupasta ja niiden asennus voi olla hyvin helppo ja nopea toimenpide.

Kodin hälytinjärjestelmän voi hankkia joko palveluna tai ostaa ja asentaa itse. Halvimmat hälytinpaketit sisältävät yleensä kiinteän varustetason eivätkä ne ole välttämättä laajennettavissa tulevaisuuden tarpeisiin. Kalliimmat paketit ovat yleensä modulaarisia ja ne ovat helposti laajennettavissa lisäosilla. Kannattaakin siis ennen hälyttimen ostoa miettiä mitä tarpeita tulevaisuudessa saattaa olla.

Useimmat kuluttajahälyttimet ovat tänä päivänä täysin langattomia eli ne eivät vaadi hankalia kaapelivetoja. Moni hälytin toimii GSM-liittymällä jolloin asunnon omistaja saa tiedon hälytyksestä esimerkiksi tekstiviestillä. Asennettaessa hälytintä itse on syytä ottaa huomioon mahdollinen häiriö muille alueen asukkaille. Esimerkiksi talossa olevat lemmikit saattavat liikkuessaan laukaista hälyttimen eikä monta kertaa päivässä ulvova hälytinsireeni tee hyvää naapurisovulle eikä lemmikkien hyvinvoinnille.

Myös valvontakameroita löytyy tänä päivänä jokaiseen tarpeeseen. Tarjolla on sisä- ja ulkokameroita niin langattomina versioina kuin kaapelilla verkkoon kytkettäväksi. Kuten hälyttimet, myös kamerat voivat olla hyvin helppoja asennettavia. Kytke virta kameraan, lataa kameran sovellus puhelimeesi ja voit valvoa mitä kotonasi tapahtuu. Kameran paikkaa valitessa on kuitenkin hyvä huomioida laki kameravalvonnasta. Lain mukaan kameralla saa valvoa vain omia tilojaan eikä kameralla saa kuvata esimerkiksi naapurin pihaa. Myös taloyhtiön yhteiset tilat kuten parkkipaikka ovat kiellettyä kuvata ilman erityislupaa.

Vaikka usea asuntomurto tapahtuu päiväaikaan, on suositeltavaa ottaa huomioon myös ilta-aikaan tapahtuvat murtovarkaudet. Hämärä takapiha on varkaalle kutsuva, huolehdi siis että takapihan valaisu on kunnossa. Voit varustaa valot liiketunnistimella jolloin yhtäkkiä pihalla syttyvä valo saattaa kiinnittää myös sivullisten huomion.

Valvonta-ja hälytysjärjestelmillä on myös suuri ennaltaehkäisevä vaikutus: jo pelkkä hälytinjärjestelmästä ilmoittava tarra ulko-ovessa voi saada varasehdokkaan muihin ajatuksiin.

Jälkihoito

Mikäli kuitenkin kaikesta valmistautumisesta huolimatta käy ikävästi ja asuntosi joutuu murtovarkauden kohteeksi on hyvä myös panostaa jälkihoitoon. Nykytekniikan ansiosta omaisuuden dokumentointi on hyvin helppoa joten ota ainakin arvokkaimmista esineistäsi valokuvat etukäteen. Samalla vaivalla voit myös kuvata elektronisten laitteiden sarjanumerot muistiin. Saatavilla on myös omaisuuden merkitsemiseen soveltuvia välineitä joilla voit merkitä arvokkaan omaisuutesi: Tämä vaikeuttaa tavaran myymistä eteenpäin ja nostaa mahdollisuuksiasi saada omaisuutesi takaisin. 

Jos joudut asuntomurron kohteeksi muista aina tehdä rikosilmoitus asuntomurrosta. Älä siivoa murron jälkiä tai järjestele paikkoja ennen poliisin käyntiä. Asuntomurto voi olla myös turvallisuudentunnetta järkyttävä kokemus, tällöin Rikosuhripäivystys voi auttaa. 

Pienillä teoilla suuri vaikutus

Vaikka asunnoista on mahdotonta tehdä täysin murtovarmoja, jo pienillä teoilla voimme tehokkaasti vaikuttaa todennäköisyyteen joutua asuntomurron uhriksi. Harva murtautuja haluaa jäädä kiinni. Tästä syystä asutun näköinen, lukittu ja kirkkaasti valaistu asunto jonka ovessa komeilee hälyttimestä varoittava tarra todennäköisesti rohkaisee murtovarasta etsimään helpompia kohteita. Muista siis tarkistaa kotisi murtovarmuus jotta voit viettää huolettoman kesäloman!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp