turvahuonefi
Koti varautuminen turvahuone.fi 72 tuntia kotivara

Älä tee varautumisesta vaikeaa!

Kansallista varautumispäivää vietetään taas 7.2.2024. Varautumispäivän tarkoituksena on jakaa vinkkejä varautumisesta ja nostattaa tietoisuutta sen hyödyllisyydestä. Vaikka päivä onkin hyvä muistutus aiheen tärkeydestä varsinkin nykypäivän uhkakuvat huomioiden, on tärkeää huomata että varautuminen koskettaa myös kaikkia muita päiviä vuodessa. Arjen varautuminen onkin parhaillaan huomaamaton osa jokapäiväistä elämää.

Varautuminen voi tuntua varsinkin aloitettaessa valtavalta vuorelta kiivettäväksi. Se saattaa ensivilkaisulla näyttää yhdistelmältä massiivista suunnittelua, valtavia ponnisteluja ja tuhansien eurojen investointeja. Varsinkin ulkomaisille keskustelufoorumeille eksyminen saattaa vielä pahentaa ähkyä erilaisten lyhenteiden ja preppaajaslangin muodossa: Kattavatko varastosi 3 kuukauden vai jopa puolen vuoden tarpeet? Oletko miettinyt Bug Out ja Bug In -skenaarioita mahdollisessa SHTF-tilanteessa? Onko BOB pakattu? BOL valittu ja BOV tankattu? Onko sinulla EDC:ta? Viimeistään tässä vaiheessa tuleekin helposti mieleen unohtaa koko juttu. Palataan asiaan ensi vuonna jos silloinkaan.

Stop. Varautuminen kuten moni muukin ennalta tuntematon asia voi näyttäytyä ensin varsin sekavalta ja vaikealta aiheelta. Totuus on kuitenkin aivan muuta: varautuminen useimpiin meitä kohtaaviin ongelmatilanteisiin on joukko pieniä, arkisia tekoja jotka voivat tehdä elämästä turvallisempaa ja vakaampaa.

Pienillä teoilla turvallisuutta

Ensimmäinen askel on tiedostaa että varautuminen ei vaadi valtavia ponnisteluja. Voit aloittaa pienistä teoista ja hankinnoista jotka ovat helppoja toteuttaa. Varautumisen ei tarvitse myöskään olla kallista kun sen tekee suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti.
 

Kuten monessa muussakin asiassa, myös varautumisessa huolellinen suunnittelu on tärkeää. Tämäkään ei ole suuri vaiva: Sinun täytyy vain ensin selvittää nykytilanne ja mihin sinun on viisasta varautua sekä mitä kannattaa hankkia. Esimerkiksi seuraavat asiat on hyvä ottaa huomioon:

  1. Varautumisen tarpeet. Missä asut ja mitkä ovat realistisia asioita joihin sinun kannattaa varautua? Jos asut helsinkiläisessä yksiössä varautumistarpeesi ovat erilaiset kuin asuessasi omakotitalossa Lapissa.
  2.  Ketkä kuuluvat suunnitelmaasi? Esimerkiksi lemmikkien ja pienten lasten erityistarpeet on hyvä ottaa huomioon varautumisessa.
  3. Mikä on varautumisen aikataulu ja budjetti? Vaikka kaappien täyttäminen kerralla voi tuntua houkuttelevalta, kotivara kannattaa hankkia ajatuksella ja ajan kanssa. Näin toimien budjetti pysyy paremmin kurissa, hankintasi ovat suunnitelmallisia ja voit keskittyä yhteen osa-alueeseen kerrallaan.
  4. Mihin voit varastoida kotivarasi? Tuskin haluat tavaraläjää lojumaan kotisi nurkkaan. Tarvikkeiden pitäisi olla myös helposti silloin saatavilla kun niitä tarvitset. Hyvät uutiset ovat että usein kodista löytyy varastointitilaa kun hieman katsoo tarkemmin. Kaappeihin saa monesti lisätilaa järjestelemällä tavaroita. Säilytyslaatikot ovat hyvä tapa organisoida asioita. Muista myös ottaa hukkatila käyttöön. Esimerkiksi sänkyjen ja sohvien alta löytyy usein tilaa jonne voi sujauttaa tavaroita säilytykseen erillisissä sängynaluslaatikoissa.
kotivara kaappi
Kaapistoihin saa pienellä järjestelyllä varastoitua paljon tarvikkeita

Aloita pienillä askeleilla

Viranomaiset suosittelevat kansalaisia varautumaan 72 tunnin tarpeita silmälläpitäen. Tätä tarvetta ei tarvitse saada kertarysäyksellä valmiiksi. Tärkeintä on että aloitat. Ota realistinen ja helposti saavutettava tavoite: Mitä perheenne tarvitsisi jotta esimerkiksi 8 tunnin mittainen poikkeustilanne kuten sähkön jakelukeskeytys tai vesikatko ei muutu isoksi ongelmaksi? Tämä todennäköisesti ei vaadi suurta vaivannäköä: Mikäli sinulta löytyy kotoasi sopivia elintarvikkeita, pari vesipulloa sekä perusvälineitä kuten taskulamppu ja puhelimen virtapankki niin olet jo huomattavasti valmiimpi ongelmatilanteisiin kuin alkuperäinen valmiustasosi oli. Kun olet saavuttanut tämän tason ota seuraavaksi tavoitteeksi 12 tunnin aikaraja. Tähtää seuraavaksi 24 tuntiin. Valitse seuraava tavoite. Huomaat että askeleet varautumistason nostamisessa ylöspäin ovat varsin pieniä ja helppoja.
kotivara ruoka vesi 72tuntia turvahuone.fi
Voit parantaa varautumistasoasi jo hyvin pienillä hankinnoilla

Varautumisesta osa arkea

Toimiva ja käytännöllinen varautuminen on tärkeä osa kotitaloutta varsinkin silloin kun arki häiriintyy. Vaikka varautuminen saattaa aluksi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä se on todellisuudessa varsin yksinkertaisia asioita kuten pienen ylimääräisen varaston pitämistä ruokakaapissa jota kierrätetään säännöllisesti. Pienet asiat ja teot voivat muodostaa perustan paremmalle varautumiselle tulevaisuudessa. Aloita pienesti, ota askel kerrallaan ja huomaat, kuinka vähitellen olet valmiimpi tuleviin haasteisiin.

Mikäli haluat lisätietoa varautumisesta ja kotivarasta, suosittelen tutustumaan tämän sivuston 72 tuntia -blogisarjaan. Voit myös tutustua ilmaiseksi ladattavaan Turvaskenaario-peliin joka auttaa suunnittelemaan varautumisen skenaarioita. Löydät sivuiltamme myös ilmaisen oppaan Käytännön kotivaraan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp