Vedensaannin varasuunnitelma
Juomakelpoinen vesi on ihmiskunnan elinehto. Ihminen voi pärjätä hätätilanteessa jopa viikkoja ilman ruokaa mutta ilman vettä tilanne voi muuttua vakavaksi jo 1-3 päivän kuluessa. Nykyaikaisessa hyvinvointiyhteiskunnassamme joudumme harvoin miettimään seurauksia joita veden saantiongelmat voivat aiheuttaa ja Suomessa olemme tottuneet pitämään hanasta tulevaa kirkasta ja puhdasta vettä usein itsestään selvyytenä.
Vaikka vesi on meille varsin arkinen asia ja maapallon pinnasta noin 71% onkin veden peitossa, vain 3% siitä on makeaa vettä. Tästä määrästä noin 1% on helposti saatavilla ihmisille. Juomakelpoinen, raikas vesi onkin siis varsin ylellinen tuote.
Joko alat arvostamaan hanastasi valuvaa raikasta vettä? Ja tärkeämpi kysymys, mitä teet jos hana kuivuu? Mitä mahdollisuuksia meillä on jos meille elintärkeä vesi onkin yhtäkkiä saavuttamattomissa tai juomakelvotonta? Hyvät uutiset ovat että voimme varautua asiaan varsin monella tavalla.
Vesikatko
Yhtäkkiseen vedensaannin ongelmaan voi olla useita syitä. Syynä voi hyvin olla niinkin arkinen juttu kuin putkirikko mutta nykypäivän riskianalyysissa on otettava huomioon myös esimerkiksi sellaiset asiat kuin ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ääri-ilmiöt tai kyberhyökkäyksen mahdollisuus. Alla muutamia skenaarioita jotka voivat johtaa vedensaannin vaikeutumiseen:
Putkirikko
Putkirikko, se perinteinen arjen vihollinen. Hajonnut vesiputki voi olla hyvinkin paikallinen ongelma (ongelma voi kohdata vain sinun taloasi tai kotikatuasi) tai se voi vaikuttaa hyvinkin laajaan asuinalueeseen. Putkirikkoja voi tapahtua useinkin alueilla joissa on vanha putkiverkosto ja ne yleensä saadaan korjattua nopeasti. Tosin tämä harvoin lohduttaa jos veden saaminen loppuu juuri silloin kun sinulla on shampoon pesu kesken suihkussa tai joudut jonottamaan keskellä yötä ämpäri kourassa vedenjakelupisteellä.
Vesivarastojen saastuminen
Alueelliset vesivarastojen saastumiset voivat estää veden käytön pitkäksi aikaa. Vesivarastojen saastumisen syitä voi olla useita. Esimerkiksi paikallinen kemikaalivuoto voi vaikuttaa vesivarastojen käytettävyyteen jolloin joudutaan turvautumaan vaihtoehtoisiin keinoihin. Myös tekniset viat voivat aiheuttaa veden jakeluverkostossa ongelmia. Esimerkiksi Nokian vesikriisi vuodelta 2007 on yksi esimerkki kuinka pieni virhe voi johtaa pitkäaikaiseen poikkeustilanteeseen.
Tulvat, myrskyt ja luonnonkatastrofit
Erilaiset luonnonilmiöt voivat saastuttaa alueen siten että vettä ei voi käyttää. Myrskyt voivat tuhota paikallista infrastruktuuria siten että vedenjakelu keskeytyy tai rankkasateiden mukana voi valua taudinaiheuttajia pintaveden mukana pihalla olevaan kaivoon . Viime aikoina maailmanlaajuisesti esiintyneiden tulvien ironia on se että vaikka vettä on kaikkialla, se on niin saastunutta sekä luonnollisten bakteerien että ihmisasutuksista peräisin olevien kemikaalien vuoksi että se on juomakelvotonta. Tällöin käytännössä ainoa keino on käyttää pullotettua vettä.
Vesihuollon sabotointi
Vesihuolto on osa kriittistä infrastruktuuria ja siitä syystä se voi olla mielenkiintoinen kohde esimerkiksi vihamielisen tahon toimijoille. USA:ssa on uutisoitu kyberhyökkäyksistä vesilaitoksia kohtaan ja Suomessakin raportoitiin syksyllä epäilyttävästä liikehdinnästä vesilaitoksien läheisyydessä. Onnistunut sabotaasi tai kyberisku voi lamauttaa vesihuollon ennalta määrittelemättömäksi ajaksi.
PACE -malli varautumisen apuna
PACE-malli tarjoaa asteittaisen lähestymistavan esimerkiksi poikkeustilanteisiin. Pace-mallin ideana on jakaa malli nelivaiheiseen rakenteeseen – Primary, Alternate, Contingency ja Emergency – jonka pohjalta voidaan luoda toimintaohjeet odottamattomiin tilanteisiin (Voit lukea Turvahuoneen aikaisemman artikkelin PACE-mallista täältä). Varauduttaessa vesikatkoihin PACE-malli voisi toimia seuraavanlaisesti:
- P (Primary) – Pääasiallinen vedenlähde. Oletuksena vesi tulee hanasta ja se on juomakelpoista
- A (Alternative) – Vaihtoehtoinen vedenlähde. Lyhyiden vesikatkojen aikana käytetään valmiiksi varastoitua pullovettä. Toinen vaihtoehto voi olla esimerkiksi kunnallinen vedenjakelupiste josta voi hakea vettä
- C (Contingency) – Varasuunnitelma. Jos puhdasta vettä ei ole enää saatavilla, käytetään apuna vedenpuhdistustabletteja, suodattimia tai veden keittämistä veden puhdistamiseen.
- E (Emergency) – Viimeisessä vaiheessa turvaudutaan luonnosta saatavaan veteen esimerkiksi puroista tai järvistä. Tällöinkin on hyvin tärkeää puhdistaa vesi ennen käyttöä.
Vettä kotivaraan
Kotivaraan on syytä varata runsaasti vettä poikkeustilanteita varten. Vettä tarvitaan yllättävän paljon: Ihminen tarvitsee juomavettä noin kaksi litraa päivässä. Juomaveden lisäksi vettä voidaan tarvita esimerkiksi ruoanlaittoon, puhdistautumiseen ja pesemiseen. Vettä on hyvä varata varovaisimmillaankin 5-10 litraa per henkilö päivää kohden ja tällöinkin vettä täytyy käyttää säästeliäästi.
Veden varastoiminen on periaatteessa varsin helppoa. Osta pullovettä tai täytä sopivia astioita puhtaalla vedellä ja varastoi vettä jossakin viileässä ja pimeässä paikassa. Ongelmana on se että vesi on painavaa ja vie paljon tilaa. Sitä ei voi taitella kasaan tai painaa pienempään tilaan. Tästä syystä veden varastoiminen voi olla varsin hankalaa varsinkin pienemmissä asunnoissa. Veden säilyttämiseen voikin joutua käyttämään kekseliäisyyttä: Pari isompaa vesikanisteria saattaa mahtua esimerkiksi keittiön kaappiin, muutama pullo voi olla myös jääkaapissa. Myös isojen huonekalujen kuten sänkyjen tai sohvien alle on mahdollista varastoida varsinkin pieniä vesipulloja. Varastoitaessa vesipulloja onkin tärkeää huomioida että pulloja varastoitaessa ei aiheuta vesivahinkoa esimerkiksi hajonneen vesikanisterin muodossa joka laskee sisältönsä olohuoneen lattialle.
Pullovesi vs hanavesi
Valmiin pulloveden selkein etu on sen helppous. Useimmista ruokakaupoista löytyy laaja valikoima erikokoisia pullotettuja vesiä lähtien pienistä 0,3 litran pulloista aina 10 litran kanistereihin. Valitse normaalia, maustamatonta lähdevettä joka on halpaa ja monikäyttöistä. Esimerkiksi käsien peseminen hiilihapotetulla vedellä voisi olla varsin erikoinen kokemus. Pullot joihin vesi on pullotettu on kestävää muovia joka on luotu pitkäaikaiseen säilyttämiseen. Myös veden voi olettaa olevan korkealaatuista.
Tee-se-itse ratkaisu on valmista pullovettä halvempi ratkaisu. Jos sinulla esimerkiksi löytyy vanhoja kanistereita tai tyhjiä juomapulloja, voit täyttää ne hanavedellä jolloin sinulla on halpa vesivarasto. Tässä metodissa on tosin tärkeää ottaa huomioon epäpuhtaudet: hanasta irtoavat pienet epäpuhtaudet ja pullossa olevat jäämät (pesithän pullot hyvin?) voivat aiheuttaa ei-toivottujen eliöiden kasvustoa joka voi aiheuttaa ongelmia myöhemmin.
Veden varastoiminen
Vettä säilytettäessä on syytä huomioida sen säilytysikä. Veden säilyvyydestä on useita eri suosituksia mutta nyrkkisääntönä voitaneen pitää että mitä pidempään vesi on ollut säilytettävänä, sitä tarkemmin sen sisältöä tulee tarkastella. Pullovedessä on parasta ennen -päiväys (vesi ei muutu myrkyksi tämänkään jälkeen) mutta varsinkin itse säilötyn veden kanssa on hyvä noudattaa varovaisuutta. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaankin pitää että mitä pidempään vesi on ollut säilytyksessä sitä suositeltavaa sen keittäminen on. Yksi hyvä tapa pitää vesi suhteellisen tuoreena on kierrättää vettä: Varastossa oleva vesi voidaan esimerkiksi käyttää keväisin puutarhan kasteluun. Tyhjät astiat pestään ja täytetään tuoreella vedellä jolloin vesivarasto uudistuu säännöllisesti.
Veden puhdistaminen
Keittäminen
Keittäminen on helpoin tapa puhdistaa juomavesi. Itse prosessi on helppo: Lisää vettä kuumuutta kestävään astiaan ja anna sen kuumentua kiehuvaksi. Mitä pidempään annat veden kiehua sitä parempi mutta useimmiten suositellaan muutaman minuutin keittoaikaa. Mikäli vesi on hyvin sameaa tai siinä on erillisiä partikkeleita se kannattaa ensin suodattaa esimerkiksi kankaan läpi ennen keittämistä.
Vedenpuhdistustabletit
Mikäli keittäminen ei ole vaihtoehto, veden juomakelpoiseksi saattamiseen voidaan käyttää myös vedenpuhdistustabletteja. Vedenpuhdistustablettien toimintaperiaate on yksinkertainen: lisää tarvittava määrä tabletteja astiaan, ja anna tablettien liueta veteen tarvittavan ajan välillä vettä sekoittaen jonka jälkeen vesi on käyttökelpoista.
Vedenpuhdistustabletteja saa nykyisin useista eri kaupoista ja niillä on useita valmistajia. Koska tablettien toimintaperiaate saattavat erota toisistaan, on suositeltavaa lukea tarkasti tablettien mukana tulevat toimintaohjeet oikeaoppisen käytön varmistamiseksi.
Tekniset apuvälineet
Veden puhdistamiseen löytyy myös paljon erilaisia teknisiä apuvälineitä. Tarjolla on esimerkiksi vedensuodattimia joilla bakteeripitoisesta vedestä voidaan tehdä juomakelpoista. Suodattimia on useaan eri tarpeeseen (pillejä, suodattimia, pulloja joissa suodatin) ja hintaluokkaan joten kannattaa tutustua tarjontaan ja lukea arvosteluja mikä suodatin toimii parhaiten. Myytävänä on myös muita tekniikoita hyödyntäviä ratkaisuja kuten UV-valoa hyödyntäviä puhdistimia tai painovoimalla toimivia suodattimia joilla voi puhdistaa isompia määriä vettä kerralla. Teknisten apuvälineiden hinta vaihtelee muutamasta kympistä jopa tuhansien eurojen investointeihin. On myös huomioitavaa että välineillä on myös tietty käyttöikä jonka jälkeen ne täytyy huoltaa tai vaihtaa uuteen.
Perusvälineitä kuten vedenpuhdistustabletteja tai vedensuodattimia saa useista kaupoista, esimerkiksi retkeilytarvikkeita myyvistä liikkeistä.
Veden kerääminen
Tee varasuunnitelma myös vedelle
Vesi on perustarve, jonka merkityksen ymmärtää usein vasta silloin, kun sitä ei ole saatavilla. Hätätilanteessa juomakelpoisen veden saatavuus voi olla elintärkeää, joten ennalta varautuminen on järkevää. Hyvä kotivara ja toimiva varasuunnitelma voivat varmistaa turvallisen ja riittävän veden saannin kaikissa tilanteissa. Vaikka nykyaikana hanasta tuleva vesi on meille itsestäänselvyys, se ei ole itsestäänselvyys kaikissa olosuhteissa.
Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit: