maksuhäiriö kassakone turvahuone varautuminen

Varautuminen maksujärjestelmien häiriöihin

Suomessa on viime aikoina koettu useita häiriöitä ja hidasteluja verkkopankeissa ja maksujärjestelmissä. Nämä ongelmat ovat saattaneet estää ihmisiä maksamasta ostoksiaan kortilla, käyttämästä verkkopankkia laskujen maksamiseen tai jopa nostamasta rahaa pankkiautomaateista. Koska yhteiskuntamme nojaa yhä vahvemmin digitaalisiin maksutapoihin, tällaiset häiriöt voivat aiheuttaa merkittäviä haasteita arjessa.

Suurin osa meistä on tottunut käyttämään korttimaksuja, mobiilimaksuja ja verkkopankkipalveluja päivittäin ja ajatus kyseisten palveluiden äkillisestä häiriintymisestä voi tuntua kaukaiselta. Maksujärjestelmän häiriö voi johtaa tilanteisiin, joissa esimerkiksi ruokakaupassa tai huoltoasemalla maksaminen ei onnistu. Pitkäkestoiset häiriöt voivat lisäksi vaikuttaa laskujen maksuun, vuokran suorittamiseen ja muihin välttämättömiin taloudellisiin toimiin. Tämän vuoksi onkin tärkeää varautua mahdollisiin maksujärjestelmien häiriöihin ennakolta, jotta arki ei pysähdy maksupalveluiden mennessä tilapäisesti nurin.

Mikä aiheuttaa häiriöitä maksuliikenteessä?

Maksu- ja pankkijärjestelmät ovat monimutkaisia järjestelmiä joten toiminnan häiriöihin voi olla useita eri syitä. Esimerkiksi seuraavat asiat voivat aiheuttaa ongelmia maksuliikenteessä:

  1. Maksupalveluiden toimintahäiriöt
    Nykyaikaiset pankki- ja maksujärjestelmät ovat yhdistelmä erilaisia järjestelmiä joiden sujuva toiminta riippuu siitä että kaikki osat toimivat kuten pitääkin. Kun jossakin järjestelmässä tulee häiriö se voi vaikuttaa laajasti maksuliikenteeseen.
  2. Kyberhyökkäykset
    Verkkorikollisuus ja poliittinen haktivismi ovat kasvava uhka ja pankkisektori on hyvin houkutteleva kohde kyberiskuille sen kriittisyyden vuoksi. Onnistuneet DDOS palvelunestohyökkäykset tai tietomurrot voivat tilapäisesti lamaannuttaa pankkijärjestelmät tai hidastaa niiden toimintaa merkittävästi.
  3. Järjestelmäpäivitykset
    Pankkijärjestelmiä huolletaan ja päivitetään kuten muitakin tietojärjestemiä niiden luotettavuuden ja turvallisuuden vuoksi. Joskus epäonnistuneet päivitykset voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia maksujärjestelmissä.
  4. Verkkokatkokset
    Vaikka pankkijärjestelmät toimisivatkin, katkos verkkoyhteyksissä voi estää maksuliikenteen toiminnan. Tämä voi rajoittua vain paikallisesti tietylle alueelle tai olla hyvinkin laaja tietoliikenneongelma joka vaikuttaa suureen osaan väestöä.

Vaihtoehtoja maksamiseen

Pankkien palveluhäiriöt voivat vaikuttaa merkittävästi maksutapoihin jos pankkikortti on ainoa käytössä oleva maksutapa. Siksi on hyvä käytäntö varmistaa, että sinulla on useampia vaihtoehtoisia maksutapoja, jotta voit jatkaa arjen toimintoja, vaikka yksi maksutapa ei toimisikaan. Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Rinnakkaistili toiseen pankkiin
    Jos vika koskee vain yhden pankin järjestelmiä, toisten pankkien toiminta saattaa jatkua normaalisti joten toisessa pankissa sijaitseva tili voi auttaa tällaisissa ongelmissa. Huomaa kuitenkin varata tilille jo valmiiksi sopiva summa rahaa sillä häiriön aikana myös rahan siirto toiselle tilille voi olla estynyt.
  • Käteinen raha
    Käteinen raha voi olla korvaamaton apu silloin kun sähköinen raha ei toimi. Lompakossa kannattaakin pitää muutama kymppi käteistä rahaa yllättäviä tilanteita varten. Vaikka käteinen käykin maksuvälineenä varsinkin ruokakaupoissa, huomioi että jotkut liikkeet hyväksyvät vain korttimaksuja. Käteisen asema maksuvälineenä huoltovarmuudenkin kannalta on ollutkin viime aikoina keskusteluissa.
  • Mobiilimaksaminen
    Joissakin tilanteissa myös mobiilimaksaminen (esim Apple Pay, Google Pay) voi olla toimiva ratkaisu silloinkin kun korttimaksu ei toimi.

Kotivara ja ennakointi auttaa myös pankkien häiriöissä

Varautuminen maksujärjestelmien häiriöihin ei ole vain vaihtoehtoisten maksujärjestelmien pohtimista.
Fiksusti koottu kotivara antaa arkeen puskuria kun kotoa löytyy jo valmiiksi elintarvikkeita eikä kaupassa tarvitse välttämättä käydä silloin kun ongelmia ilmenee. Kotivaran lisäksi myös ennakointi voi auttaa ennaltaehkäisemään mahdollisen maksuliikennehäiriön aiheuttamia ongelmia esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Jos auton bensavalo muistuttaa olemassaolostaan ja tiedät lähteväsi pian tankkausta vaativalle reissulle, tankkaa auto jo hyvissä ajoin. Tällöin sinun ei tarvitse murehtia siitä että kortti ei toimi bensa-automaatilla juuri silloin kun olet lähdössä tärkeälle reissulle.
  • Jos käytät esimerkiksi reseptilääkkeitä, hae niihin täydennystä apteekista ennen niiden loppumista. Tämä on hyvä periaate myös yleisesti varautumisessa pelkän maksuliikennehäiriön lisäksi jos käytät elintärkeitä lääkkeitä tai apuvälineitä joita tarvitset myös poikkeustilanteessa.
  • Vaikka useimmat laskut voivat odottaa muutaman päivän eräpäivän jälkeen ilman seuraamuksia, tietyt tärkeät laskut ja maksut (esim. verot) on suositeltavaa maksaa mahdollisuuksien mukaan jo ennakoidusti hieman ennen eräpäivää.

Huoltovarmuustilijärjestelmä auttaa pitkäkestoisissa katkoissa

Mutta mitä tehdä jos maksujärjestelmien katko kestää pitkään, siirrytäänkö tällöin takaisin oravannahkavaluuttaan? Tähän onneksi tuskin on tarvetta sillä Suomessa on otettu käyttöön vuonna 2022 huoltovarmuustilijärjestelmä. Kyseisen järjestelmän on tarkoitus turvata päivittäismaksaminen myös silloin kun pankkisektorin toiminta häiriintyy vakavien häiriötilanteiden tai poikkeusolojen seurauksena. Järjestelmän ansiosta kansalaisen tili- ja korttipalvelut voidaan hoitaa järjestelmän avulla myös poikkeustilanteessa.

Varautumisella helppoutta

Verkkopankkien ja maksujärjestelmien häiriöitä voi aiheuttaa moni tekijä, kuten kyberhyökkäykset, järjestelmäpäivitykset ja verkkokatkokset. Käteisvarojen, monipuolisten maksutapojen ja kotivaran avulla voit varautua tilanteisiin, joissa sähköiset maksut eivät toimi. Varautuminen ei tarkoita suuria varasuunnitelmia myöskään maksuliikennehäiriöissä – pienillä toimilla saadaan suuria tuloksia.