turvahuonefi
aita

Mihin kannattaa varautua?

Uutiset ovat näinä päivinä melko synkkää luettavaa. Maailmanlaajuinen pandemia jatkuu edelleen, kenties vain odottaen seuraavaa, vaarallisempaa muunnosta. Pörssikurssit ovat luisumassa ja näköpiirissä saattaa jo häämöttää seuraava taloudellinen romahdus. Suurvaltojen jännitteet ovat kasvaneet. Ilmastomuutoksen uhka ei ole hävinnyt mihinkään, päinvastoin. Ja Tuomiopäivän kellokin osoittaa edelleen sata sekuntia maailmanloppuun. Ei tarvitse siis olla kovinkaan heikkohermoinen tunteakseen olonsa hiukan epämukavaksi. 

Mihin sitten kannattaa varautua? Uutisissa kerrotaan toinen toistaan uhkaavammista tapahtumista ja mielikuvituksemme varmasti keksii samanlaisen määrän lisää erilaisia kauhukuvia. On kuitenkin hyvä pysähtyä hetkeksi ja analysoida uhkakuvia vaikuttavuuden ja todennäköisyyden suhteen kautta. Tämä tarkoittaa sitä että mitä pienempi ongelma on maailmanlaajuisessa mittakaavassa sitä todennäköisemmin se voi tapahtua sinulle. Vastaavasti se että tulemme todistamaan maailmanlaajuista katastrofia on todennäköisyyksien perusteella häviävän pieni. 

Otetaanpa pieni ajatusleikki äsken mainituista tapahtumista ja kuinka ne voisivat vaikuttaa meidän elämäämme.

Matalan vaikuttavuuden / Korkean todennäköisyyden skenaariot
Nämä skenaariot ovat niitä joita moni meistä on jo kokenut ja suurin osa meistä tulee lähes 100% varmuudella kokemaan. Nämä ovat tapahtumia joista eivät välttämättä ylitä uutiskynnystä mutta voivat olla henkilökohtaisella tasolla hyvin haastavia. Otetaan muutama esimerkki näistä tapahtumista:
 

Työttömyys:
Harvan työpaikka on tänä päivänä 100% turvattu. Yritysten muutokset, talouden heilahtelut ja taloudelliset uudelleenjärjestelyt voivat johtaa leikkauksiin ja irtisanomisiin. Varsinkin pidempi työttömyysjakso voi olla yksilötasolla hyvin haastava henkisesti ja taloudellisesti.

Onnettomuus:
Joka päivä joku joutuu Suomessa onnettomuuteen. Saattaa olla että et ikinä joudu onnettomuuteen tai saavu onnettomuuspaikalle. Mutta tiedätkö mitä tehdä jos näin käy? Osaatko auttaa jos ystäväsi on tukehtumassa? Osaatko elvyttää?

Paikalliset vesi/sähkökatkot:
Joskus jakeluverkkojen katkot voivat olla hyvin paikallisia. Puu kaatuu sähkölinjalle jonka päädyssä on enää juuri sinun talosi. Tai vesiputki katkeaa juuri teidän korttelinne alueelta. Poikkeustilanteen ei tarvitse olla kovinkaan suurivaikutteinen mutta vesikatko joka tapauksessa harmittaa juuri kun olit suihkussa shampoot hiuksissa.

Keskitason vaikuttavuuden / Keskitason todennäköisyyden skenaariot

Keskitason vaikuttavuuden skenaariot ovat tapahtumia joista saamme lukea uutisista päivittäin. Keskitason vaikuttavuuden ja todennäköisyyden skenaario voi olla esimerkiksi luonnonilmiö joka vaikuttaa suureen alueeseen paikallisesti. Vaikka suuri osa näistä tapahtuu ulkomailla kohtaamme myös Suomessa keskitason vaikuttavuuden skenaarioita. Muutama esimerkki tämän kokoluokan skenaarioista:

Tulva:
Kevättulvat eivät ole harvinaisuus Suomessakaan. Pienimmillään tulva voi olla pieni kiusa joka estää liikkumisen teiden tulvimisen vuoksi. Pahimmillaan tulva voi olla hengenvaarallinen vesimassa joka nousee usean metrin korkeuteen ja tuhoaa paikallisesti ihmisten asuttaman ympäristön.

Myrsky:
Myrskyt tekevät maailmanlaajuisesti miljardien eurojen arvosta vahinkoa ja maksavat useita ihmishenkiä. Ilmastonmuutoksen seurauksena myös Suomessa joudutaan varautumaan sään kasvaviin ääri-ilmiöihin. Myrskytuhot voivat olla monenlaisia. Kaatuneet puut voivat jättää kotitaloudet pitkäksikin aikaa sähköttä laajojen tuhojen pitkittäessä korjaustöitä. Voimakkaat tuulet voivat repiä asuntojen kattoja ja irtaimistoja ja myrskyn yhteydessä esiintyvät voimakkaat sateet voivat aiheuttaa tulvia. 
Myös talvimyrskyt voivat aiheuttaa laajoja ongelmia. Voimakas talvimyrsky voi katkoa sähköjä ja estää liikkumisen ulkona. 

Maanjäristys:
Suomessa ei juurikaan tarvitse murehtia maanjäristyksistä mutta maailmalla maanjäristykset tekevät isoja tuhoja. Tarpeeksi voimakas maanjäristys voi romahduttaa taloja, siltoja ja tuhota hetkessä paikallisen infrastruktuurin. 

Korkean vaikuttavuuden / Matalan todennäköisyyden skenaariot

Nämä skenaariot ovat Hollywood-tason skenaarioita joita näemme katastrofielokuvien muodossa. Nämä tapahtumat ovat erittäin epätodennäköisiä mutta tosimaailmassa tapahtuessaan ne vaikuttaisivat miljoonien ihmisten elämään maailmanlaajuisesti. Minkälaisia ongelmia nämä tapahtumat voisivat nostattaa?

Ison asteroidin osuma

Taivaalla kieppuu paljon taivaankappaleita ja vaikka avaruus onkin suuri paikka, törmäyksiltä ei voi välttyä. Myös rakas Maa-planettaamme ovat näiden osumien kohteena ja erilaisia pieniä asteroideja palaakin ilmakehässämme harva se päivä. Ongelma ovatkin ne isommat järkäleet. 
Ison asteroidin osuma olisi katastrofaalinen maailmanlaajuisesti. Tarpeeksi iso osuma voisi päättää elämän koko planeetallamme ja pienemmätkin järkäleet tekisivät valtavaa tuhoa. 
Hyvät uutiset ovat että suuri osa lähiavaruutemme objekteista on kartoitettu eikä minkään taivaankappaleen pitäisi uhata olemassaoloamme lähivuosina. Toisaalta yllätyksiäkin tapahtuu: Vuonna 2013 Venäjälle putosi arvioita 10 000 tonnin painoinen meteori joka räjähti ilmassa luoden tuhoa lähimaastoon. 

Aurinkomyrsky

Auringonpurkaus on Auringon kaasukehässä tapahtuva voimakas purkaus. Nämä eivät ole mitenkään tavattomia ja nämä hiukkaspurkaukset näkyvät pohjoisella pallonpuoliskolla kauniina revontulina.  Tarpeeksi voimakas hiukkaspurkaus tunnetaan aurinkomyrskynä joita on tapahtunut useita kertoja ihmiskunnan historian aikana. Esimerkiksi vuonna 1989 Kanadan Quebecissa koettiin tuntien sähkökatko aurinkomyrskyn vuoksi.
Aurinkomyrskyt aiheuttavat ongelmia modernissa sivilisaatiossa sotkemalla kommunikaatiota ja sähköjärjestelmiä. Tarpeeksi raju aurinkomyrsky saattaa aiheuttaa laajoja tuhoja joiden korjaaminen voi joidenkin arvioiden mukaan kestää kuukausia tai vuosia. Käytännön kokemusta rajun aurinkomyrskyn suorasta osuman vaikutuksesta yhteiskuntaamme modernilla aikakaudella ei vielä ole. 

Varautumisen kaava
Mikä yhdistää tuikitavallista sähkökatkoa ja suurtuhoja aiheuttavaa aurinkomyrskyä? Se että voit varautua niihin samalla tavalla. Erilaisia uhkia punnittaessa onkin hyvä muistaa niin sanottu vaikutuksen piiri. Emme voi vaikuttaa maailmaan mutta voimme vaikuttaa kuinka me ja läheisemme voimme kohdata mahdolliset ongelmatilanteet. Varautumalla pieniin arkisiin ongelmiin kasvatamme resilienssiä myös kohdata suuremmat ongelmat. Joten suurtuhojen uhkakuvista murehtimisen sijaan onkin tehokkaampaa suunnata voimavarat siihen mihin meillä mahdollisuus: arkemme parempaan toimivuuteen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp