turvahuonefi
kotivara001

Kotivara on varautumisen perusta

Kotivara on sujuvan arjen tärkeimpiä asioita. Voisikin sanoa että toimiva kotivara on varautumisen kivijalka: Ilman hyvää kotivaraa loput varautumiseen liittyvät toimet ovat rakennettu enemmän tai vähemmän huteralle pohjalle.

Mutta mikä on kotivara ja kuinka rakennat itsellesi viimeisen päälle toimivan kotivaran? Siihen pyrimme löytämään vastauksia tässä kirjoituksessa.

Mikä kotivara?

Kotivara on yksinkertaisesti ilmaistuna kotitalouden varmuusvarasto. Tämän huolellisesti rakennetun kotivaraston turvin kotitalous voi selvitä haastavista ajoista mikäli perusarki tai hyvinvointiyhteiskunta järkkyy. Jos kiinnität tarkemmin huomiota uutisiin huomaat että tällaiset tapahtumat eivät ole laisinkaan harvinaisia: Korttimaksuissa on häiriöitä, myrskyt katkovat sähköjä tuhansilta kotitalouksilta tai katkennut vesiputki estää veden toimituksen laajalle asuinalueelle. Kotivara voi siis helpottaa elämääsi jo aivan arkisissa jutuissa: Korttimaksut eivät toimi tänään? Ei hätää, selviät hyvin huomiseen kotivarasi tarvikkeiden turvin. Vedet menivät yllättäen poikki illalla hampaita pestessä? Onneksi sinulla on muutama pullo vettä varalla näitä tilanteita varten eikä sinun tarvitse lähteä jonottamaan vettä tilapäiselle jakelupisteelle myöhään illalla. Kotivara on erityisen tarpeen mikäli huomaat joutuneesi esimerkiksi keskelle suuronnettomuutta joka estää poistumisen kotoa.

Mitä kotivaraan pitäisi kuulua?

Tämä onkin erittäin hyvä kysymys. Vastaus vaihtelee sen mukaan mitä sinun täytyy ottaa varautumisessa huomioon. Jos luet tätä artikkelia ulkomailta, voi olla että sinun täytyy ottaa asuinpaikkaasi liittyviä asioita huomioon. On aivan eri asia rakentaa varautumissuunnitelma Texasissa kuin Rovaniemellä sillä olosuhteet ovat niin erilaiset. Varautumisessa on myös perhekohtaisia eroja ja ainakin seuraavat asiat kannattaa ottaa huomioon:

  • Kuinka monta aikuista tai lasta kotitalouteen kuuluu
  • Onko kenelläkään perheenjäsenellä erityistarpeita tai sairauksia
  • Onko kotitaloudessa lemmikkejä
  • Erityisruokavaliot
  • Asuinpaikka

 
Kuten huomaamme, kotivaran tarpeet voivat muuttua isostikin riippuen missä asumme tai keitä kuuluu kotivaran piiriin. Esimerkiksi pienten lasten huoltajien täytyy ottaa lasten tarpeet huomioon, lemmikin omistajien puolestaan täytyy huolehtia lemmikkien erityistarpeista.

Kotivarassa on kuitenkin paljon yhdistäviä tekijöitä. Alla muutama keskeinen kotivaran osa:

 
  •  Elintarvikkeet
    Yksi keskeisimpiä kotivaran hyödykkeitä. Oli tilanne mikä tahansa, sinun täytyy syödä. Päivitteisten ruokatarvikkeiden lisäksi on suositeltavaa laittaa sivuun myös erillinen varasto pitkään säilyviä ruokatarvikkeita. Näitä voivat olla esimerkiksi pasta, riisi, erilaiset jauhot, säilykkeet, kuivatut elintarvikkeet, suola ja sokeri.Kotivaran pinoaminen on kuitenkin muutakin kuin pelkästään satunnaisten säilyketölkkien pinoamista kaapin perälle. Ensiksi täytyy toki ottaa huomioon mahdolliset ruoka-aineallergiat ja rakentaa kotivara joka tukee erityisruokavaliota. On myös tärkeätä ostaa niitä ruokatarvikkeita joita perheessänne syödään! Mikäli inhoatte säilykeherneitä nyt, inhoatte niitä myös poikkeustilanteessa. Myös kotivaran tarvikkeilla on vanhenemispäivänsä ja kierrättämällä kotivaraa arkisessa käytössä voitte olla varmoja että kotivarassanne on tuoreita elintarvikkeita.

     

    Ota myös huomioon ruoan valmistus! Kotivarasta on laiha hyöty jos et voi valmistaa ruokia. Markkinoilla on esimerkiksi halpoja retkikeittimiä joita käyttämällä voit kuumentaa ruokaa ja keittää vettä mikäli muuta ruoanvalmistuskeinoa ei ole saatavilla.

  • Vesi
    Ruoan ohella vesi on hyvin tärkeä elementti kotivarassa. Tarvitsemme päivittäin raikasta, juomakelpoista vettä pysyäksemme toimintakunnossa. Olosuhteista riippuen aikuinen ihminen tarvitsee noin 1-2 litraa vettä vuorokaudessa. Ja tähän täytyy myös ottaa huomioon muut aktiviteetit jotka vaativat vettä kuten käsien pesu.
    Veden säilömisen hankaluus on se että vesi on raskasta ja se vie paljon tilaa. Mutta pienistä ongelmista onneksi selviää jo varsin pienellä vesimäärällä. Jos voit säilyttää pari kappaletta kaupasta saatavia vesikanistereita pimeässä ja viileässä, olet jo hyvällä alulla. Voit myös säilyttää jääkaapissa vesipulloja tarpeen varalle.

  • Lääkkeet
    Hyvin varusteltu lääkekaappi saattaa tulla arvokkaaksi poikkeustilanteessa. Mikäli perheessänne on lääkinnällisiä erityistarpeita tai reseptilääkkeitä, ne on hyvä ottaa huomioon lääkekaappia suunnitellessa. Lääkekaappi on myös hyvä varustaa varusteilla kuten laastareilla, sidetarpeilla, haavahuuhteella, kipu/kuume/närästys/allergia/ripulilääkkeillä, joditableteilla, palovammageelillä ja avaruuslakanalla. Kaapissa on suositeltavaa myös pitää ensiapulaukkua.

  • Hygieniatarvikkeet
    Kaapista löytyvät hygieniatarvikkeet voivat ratkaista kuinka mukava tai inhottava kokemus poikkeustilanne on. Pidä siis huoli että kotitaloudessanne on riittävä määrä WC-paperia, hammasharjoja, hammastahnaa, käsidesiä ja saippuaa tarjolla. Myös yksilölliset intiimihygieniatarpeet on syytä ottaa huomioon.

  • Valaisu
    Sähkökatko keskellä talvea voi olla melko pimeä kokemus. Pidä siis kätesi ulottuvilla ainakin taskulamppuja. Kaupasta saa myös halpoja, paristoilla toimivia retkivalaisimia joilla voi valaista yksittäisiä huoneita ja tiloja. Ja tottakai kynttilät tuovat lämpöä ja tunnelmaa pimeinä iltoina.

  • Virta
    Tarvitsemme virtaa myös poikkeustilanteissa. Valikoima yleisimpiä paristoja auttaa tähän. Myös matkapuhelimien ja tablettien lataamiseen tarkoitettu powerbank on erinomainen lisä.

  • Lämmitys
    Suomessa on usein kylmää ja varsinkin talvella tapahtuva sähkökatko voi olla uhkaava mikäli käytettävissä ei ole vaihtoehtoista lämmityskeinoa. Asunnossa oleva takka voi ratkaista monia asioita mutta markkinoilla on myös siirrettäviä lämmittimiä jotka toimivat esimerkiksi kaasulla tai valopetrolilla. Lue käyttöohjeet huolellisesti ja seuraa ajankohtaista lainsäädäntöä käyttäessäsi kyseisiä laitteita.

Kotivaran järjestäminen

Huh! Melkoinen lista. Tämä kaikki on varmasti todella kallista ja kaikille näille tarvikkeille luultavasti täytyy vuokrata erillinen varasto?
Ei ja ei. Voit kerryttää kotivaraasi pikkuhiljaa, sinun ei siis tarvitse ladata ostoskärryjä täyteen seuraavalla kauppareissulla kotivaraa varten (toki tässäkään lähestymistavassa ei ole mitään väärää joten anna mennä jos tämä sopii). Lisäksi, kun varastoit sopivasti kotivaraa omaan tilanteeseesi nähden, kotivara katoaa muiden tarvikkeiden sekaan. On ilmiselvää että kerrostaloyksiössä on haastavampaa rakentaa kotivaraa kuin omakotitalossa jossa tilaa riittää enemmän. Kerää siis sellainen kotivara kuin haluat ja tilanteeseesi sopii, pidä kuitenkin ohjelinjana 72 tunnin vähimmäisaikaa joka kotivaralla tulisi pärjätä!

Kun suunnittelet kotivaran järkevästi, et voi kuin voittaa. Mikäli kotivarasi koostuu tarvikkeista joita käyttäisit joka tapauksessa, kotivara on hyödyllinen lisä jonka sisältö uusiutuu arkisen toiminnan yhteydessä. Ja kun kotivaralle tulee todellinen tarve, oli se sitten poikkeustilanne tai vain päivä jolloin et jaksa lähteä kauppaan, onnittelet itseäsi kotivaran omistajana.

 

 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp