Ratkaiseva muuttuja
Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja voimistuvat ilmaston ääri-ilmiöt ovat tehneet varautumisesta suorastaan maalaisjärkeä. Harvoin tarvitsee enää perustella miksi kotona kannattaa olla varalla ruokaa ja vettä tai miksi varavirtalähde on hyvä hankinta. Muuttunut maailma on tehnyt myös suomalaisille selväksi että häiriötilanteet voivat koskettaa meitä kaikkia – ja niihin valmistautuminen on jokaisen vastuulla.
Myös tammikuussa 2025 julkaistu kansallinen yhteiskunnallinen turvallisuusstrategia esittää varautumiseen liittyen tärkeän viestin: jokaisella meistä on tärkeä rooli yhteiskunnan kriisinsietokyvyn vahvistamisessa. Vaikka viranomaiset ja järjestöt ovat kriisinhallinnan eturintamassa yksilön vastuu on keskeinen osa kokonaisuutta. Poikkeustilanteessa jokainen valmistautunut kansalainen on osa ratkaisua.
Yksilön rooli poikkeustilanteessa
Yhteiskunnan turvallisuus ei ole pelkästään viranomaisten varassa. Poikkeustilanteet, kuten luonnonkatastrofit, kyberhyökkäykset tai energiahuollon häiriöt, kuormittavat nopeasti järjestelmää. Mitä paremmin yksilöt ovat valmistautuneet, sitä enemmän viranomaisille jää resursseja auttaa niitä, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa.
Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kotitaloudet, jotka ovat varautuneet yllättäviin olosuhteisiin eivät tarvitse välitöntä apua, vaan voivat keskittyä auttamaan muita. Tällainen yksilötason panos vahvistaa koko yhteiskunnan kriisinsietokykyä.
Miten voit olla osa ratkaisua?
Yksilön panos yhteiskunnan turvallisuuteen on sekoitus etukäteen varautumista, taitoja, tarvikkeita ja asennetta.
Valmistaudu ennakkoon:
Varmista, että sinulla on kotivara, joka kattaa vähintään 72 tuntia. Tämä sisältää ruokaa, vettä ja lääkkeitä.
Mieti mitä tarvikkeita voisit tarvita jotka auttavat sinua selviytymään häiriötilanteissa. Näitä voivat olla esimerkiksi taskulamput, varavirtalähteet, vedenpuhdistustabletit tai erilliset lämmittimet.
Opettele kriittisiä taitoja:
Esimerkiksi ensiaputaidot, tulenteon perusteet ja juomaveden puhdistus ovat taitoja, jotka voivat olla elintärkeitä.
Harjoittele esimerkiksi, miten toimia ilman sähköä tai juoksevaa vettä.Opettele myös hyvissä ajoin kuinka kotivarassasi olevat varusteet toimivat.
Osallistu yhteisöllisyyteen:
Tunne naapurustosi ja arvioi kuinka naapurusto toimisi kriisitilanteessa. Yhteisöllisyys ja toisen auttaminen on erityisen tärkeää poikkeustilanteessa kun resurssit ovat rajalliset.
Asenne ratkaisee:
Henkinen resilienssi on todella tärkeässä asemassa kun arki häiriintyy. Ole valmiina toimimaan rauhallisesti ja päättäväisesti. Hätätilanteessa panikointi voi pahentaa tilannetta. Varautumisesta onkin hyvä tehdä osa arjen ajattelua jolloin mahdollinen poikkeustilanne ei vaikuta niin suuresti jokapäiväiseen elämään.
Yhteiskunnan vahvuus alkaa yksilöstä
Yksilön varautuminen ei tarkoita vain omaa selviytymistä. Se on osa yhteiskunnan kriisinsietokykyä. Jokainen, joka on valmistautunut häiriötilanteisiin, vähentää painetta järjestelmää kohtaan. Tämä antaa viranomaisille ja järjestöille mahdollisuuden keskittyä sinne, missä apua todella tarvitaan.
Ajatellaan vaikka sähkökatkoa. Jos sinulla on paristoilla toimiva valaisin, voit tehdä ruokaa ilman sähköä ja sinulta löytyy varalämmityslaite kylmiä ilmoja varten sähkökatko ei tunnukaan niin suurelta haasteelta. Mutta jos et ole varautunut lainkaan, olet nopeasti ongelmatilanteessa. Ja kun tämä tilanne toistuu tuhansissa kotitalouksissa, seuraukset näkyvät nopeasti.
On helppo ajatella, että varautuminen tai varautumisen puute on jokaisen oma asia. Mutta todellisuudessa se on yhteinen etu. Mitä useampi suomalainen on valmistautunut häiriötilanteisiin, sitä nopeammin yhteiskunta selviytyy poikkeustilanteen haasteista.
Varautuminen ei ole vain viranomaisten tai järjestöjen vastuulla. Meillä kaikilla on rooli yhteiskunnan kriisinsietokyvyn vahvistamisessa. Pienillä teoilla voi olla suuri merkitys – ei vain sinulle, vaan koko Suomelle.
Oletko valmis ottamaan vastuuta? Vai odotatko, että joku muu hoitaa?
Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit: