turvahuonefi
varastoi2

Varastoi mitä syöt - Syö mitä varastoit

Ruoka on kotivarasi tärkeimpiä asioita. Tämä on toki looginen asia, useimmat meistä kuitenkin arvostavat päivittäistä ateriaa joten ruokatarvikkeet ovat varautumisesi kärkipäässä. Tästä syystä myös ruokavaraston suunnittelu täytyy toteuttaa loogisesti. Liian usein kuulee tarinoita jossa ruokavarasto kootaan nopeasti ja suunnittelematta. Kotivara hoidetaan kerralla kuntoon latomalla ostoskärry täyteen erilaisia säilykkeitä ja kuivatuotteita jotka sitten pinotaan jonnekin kaapin perälle odottamaan sitä päivää kun niitä tarvitaan. Kuulostaako tutulta? 

Vaikkakin kaapissa oleva ruoka on aina parempi vaihtoehto kuin ei ruokaa ollenkaan, yllä kuvattu tilanne sisältää muutamia ongelmia:

A) Saatat ostaa tuotteita mitä perheessänne ei haluta syödä tai joku on allerginen tuotteelle. Jos perheessänne ei arvosteta purkkiaprikooseja, niiden arvostus ei juurikaan nouse poikkeustilanteessakaan. 

B) Toimiva kotivara on kierrätetty kotivara. Jos kotivarassa on tuotteita joita ette käytä normaalissa arjessa, kyseiset tuotteet jäävät lojumaan kaapin takahyllylle josta löydät ne kolmen vuoden jälkeen pölykerroksen alta sattumalta. Kyllä, tämä on henkilökohtaisesti koettu juttu. Kotivaraa täytyy kierrättää jatkuvasti arjessa jotta se pysyy tuoreena.

C) Kertaheitolla ostettu kotivara on myös melkoinen rasite lompakolle. Jos sinun ei tarvitse välittömästi saada kotivaraa rakennettua voit rakentaa sen pikkuhiljaa. Muutama säilyketölkki tai pastapussi silloin tällöin ostettuna ei juurikaan näy arkikulutuksessa. 

Suunnittele ostoksesi

”Okei”, ajattelet. ”Jos tämä on niin vaikeaa niin mitä ruokaa sinne kaappiin sitten pitäisi ostaa?” 
Jos kotivaran sisällön hahmottaminen on haastavaa asiaan on yksinkertainen ratkaisu: päiväkirja. Pidä viikon tai parin ajan päiväkirjaa mitä kaikkea perheessänne syödään. Päiväkirja voi olla vaikka paperilappu jääkaapin ovessa johon merkitään kaikki ruokakulutus. Kaikki mitä kaapista tai jääkaapista otetaan. Kaikki mitä juodaan. Kaikki ruoka mitä valmistetaan. Kun pidät hetken aikaa päiväkirjaa käyttämistänne elintarvikkeista saat selkeän kuvan mitä kaikkia elintarvikkeita perheessänne käytetään ja voit alkaa rakentamaan toimivaa kotivaraa. Muista olla kuitenkin rehellinen: Älä kaunistele ruokapäiväkirjaa. Te rakennatte kotivaraa itsellenne, ette kenellekään muulle. Pyri siis jatkamaan ruokatottumuksianne kuten aikaisemmin, ei siten mitä toivoisitte sen olevan.
 

Ostoksilla

Onneksi olkoon! Nyt sinulla on selkeä ajatus tuotteista joita perheessänne käytetään. Nyt sitten kauppaan ja ostoskärry täyteen tuotteita? Jos haluat kotivaran kuntoon nyt ja heti, anna mennä! Mutta mikäli haluat rakentaa kotivaran pikkuhiljaa kuntoon sekin on täysin OK. Itse asiassa pala kerrallaan rakennettu kotivara on helpommin kierrätettävissä kun olet ostanut tuotteita eri aikoihin ja kierrätät tuotteita normaalissa arjessa. Tämä on myös helpompi lähestymistapa taloudellisesti: Muutaman euron lisä kauppalaskussa ei välttämättä vaikuta niin paljoa talouteen kuin kertarysäyksellä ostettu kotivara. 

shelf
 

Kotivaran ruokavarastoja kannattaa lähteä rakentamaan pitkään säilyvistä tuotteista. Klassikkoja ovat tuotteet kuten riisi, pasta, kuivatut tuotteet (esim. pavut) ja erilaiset säilykkeet. Näillä tuotteilla on hyvin pitkä säilyvyys ja ne sopivat useimpiin ruokavarastoihin, tosin tässäkin kannattaa seurata juuri tekemääsi ruokapäiväkirjaa. Joten seuraa ruokapäiväkirjanne merkintöjä ja osta niitä tuotteita joita teillä oikeasti käytetään. 

Eräs yksinkertainen ja halpa tapa kerryttää ruokavarastoja on niin sanottu copy canning -menetelmä jossa ostat ylimääräisen kappaleen tuotteita varastoon ostaessasi ruokatarvikkeita. Käytättekö perheessänne tomaattimurskaa ruoan laittamiseen? Osta siis seuraavalla kerralla yhden purkin sijasta kaksi purkkia. Yksi purkki menee ruoanlaittoon ja toinen purkki kotivaraksi. Tällä tavalla ruokavaraston kerryttäminen on suorastaan huomaamatonta.  

Tuotteiden varastointi

Riippumatta siitä ostitko tuotteita kerralla enemmän tai noudatatko esimerkiksi copy canning menetelmää, sinun täytyy vastata yhteen kysymykseen: Missä kotivaraa säilytetään?

Mikäli tilaa riittää voit varastoida pitkään säilyvät tuotteet kotivarassa erillään arkikokkailussa käyttämistäsi tarvikkeista. Tosin helpompaa on pitää kotivara siellä missä niitä myös käytetään jolloin kotivaraa kierrätetään kuin itsestään. Niin sanottua FIFO (First In First Out) periaatetta käyttämällä voit kierrättää kotivaraasi. Sinulla on esimerkiksi aikaisemmin puhumamme tomaattimurskat omalla hyllyllään keittiön kaapissa. Kyseinen varasto kierrätetään käyttämällä hyllyn etummaiset tarvikkeet ensimmäisenä. Kun käyt kaupassa ja ostat uudet tomaattimurskat tilalle, lisäät ne tomaattimurskahyllyyn taaimmaiseksi. Tällöin käytät varastoja niiden iän mukaan, käyttäen vanhimmat tuotteet ensin. 

Kuinka paljon tuotteita sitten tulisi varastoida? Vastauksia on yhtä monia kuin on kotivarojakin. Kaikki riippuu siitä kuinka paljon sinulla on tilaa, aikaa ja halua ylläpitää kotivaraa. Viranomaisten suositus on että kotivaralla pitäisi pärjätä vähintään 72 tuntia joten tämä on hyvä ohjenuora johon sinun pitäisi vähintään tähdätä. Mutta mikään ei estä sinua viemästä varautumista myös pidemmälle. Voit halutessasi varautua viikon ajaksi. Tai varata ruokaa kuukaudeksi. Tämä riippuu sinun ja kotisi resursseista ja mitä itse koet tärkeäksi.

Muista myös tuoretuotteet!

Ruokavaraston rakentaminen ei ole vain kuivatuotteiden ja säilykkeiden pinoamista. Voit myös käyttää jääkaappiasi ja pakastintasi kotivaran jatkeena. Mikäli jääkaapissasi on tarvikkeita vain seuraavaksi päiväksi, voit ostaa hieman ylimääräistä jääkaappiin. Myös pakastin toimii erinomaisena kotivaran lisänä: tuotteet säilyvät pakastettuna pitkään joten voit tehdä pakastimesta lisävaraston jossa sinulla on esimerkiksi lihaa, marjoja ja vihanneksia pakastettuna. Näin toimittuna sinulla on tehokas yhdistelmä niin tuoretuotteita, pakasteita kuin pitkään säilyviä kuivatuotteitakin varastoituna mahdollista tarvetta varten.
 
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp