turvahuonefi
sähkökatko varautuminen turvahuone.fi

Sähköt poikki

Olet istumassa mukavasti kotonasi. On jo hämärä talvi-ilta mutta talosi on kirkkaasti valaistu. Kylmästä ilmasta huolimatta kotonasi on mukavan lämmin ja se huokuu elämää. Katselet olohuoneesi sohvalta televisiota jääkylmä juoma kädessäsi. Seuraavan sekunnin aikana kaikki muuttuu. Huone täyttyy pimeydestä ja suosikkiohjelmasi katoaa mustaan ruutuun. Kotonasi tulee todella hiljaista kun kaikki tutut arkiset äänet häviävät. Istut pimeässä huoneessasi ja huokaiset syvään miettien kuinka kauan joudut värjöttemään sähkökatkon aikana viileän vedon jo puhaltaessa varpaisiisi.
 

Sähkökatkot ovat harmillinen mutta varsin yleinen ilmiö suomalaisessa arjessa. Sähkökatkoja voi ilmestyä mihin vuodenaikaan tahansa ja syitä niihin voi olla useita:

Myrskyt: Voimakkaat tuulet, rankkasateet, lumimyrskyt ja salamat voivat vahingoittaa sähkölinjoja ja sähköpylväitä, mikä johtaa sähkökatkoihin.

Puiden kaatuminen sähkölinjoille: Puut voivat kaatua tuulen tai lumikuorman painosta ja osua sähkölinjoihin, aiheuttaen katkoksia.

Tekniset viat: Sähköverkon tekniset ongelmat, kuten vialliset muuntajat, sähkökatkaisijat tai kaapelivauriot, voivat aiheuttaa katkoksia.

Ylikuormitus: Kun sähkönkulutus on erityisen suurta, esimerkiksi kylminä talvipäivinä, voi tulla ylikuormitus, mikä saattaa johtaa sähkökatkoihin. Ylikuormituksen myötä voidaan myös turvautua kiertäviin sähkökatkoihin joilla säännellään energianjakelua.

Huoltotyöt: Suunnitellut huoltokatkot ovat yksi syy sähkökatkoihin. Sähköyhtiöt suorittavat säännöllisiä huoltotoimenpiteitä, jotka voivat vaatia tilapäistä sähkön katkaisemista.

Sähköasemien vauriot: Sähköasemien vauriot tai onnettomuudet voivat vaikuttaa sähkönjakeluun.

Vikaantuneet sähkölaitteet: Vikaantuneet sähkölaitteet kotitalouksissa tai yrityksissä voivat aiheuttaa paikallisia sähkökatkoja.

Luonnonkatastrofit: Tulvat ja muut luonnonkatastrofit voivat aiheuttaa mittavia sähkökatkoja.

Sabotaasi ja kyberhyökkäykset: Harvinaisissa tapauksissa sähkökatkoihin voi liittyä tahallista sabotaasia, kuten sähköasemien vahingoittamista. Myös kyberiskut jotka kohdistuvat sähköverkkoon ovat nykypäivänä realistinen vaihtoehto.

Sähkön merkitystä informaatioyhteiskunnassamme ei voi vähätellä. Kun sähköt katkeavat moni palvelu ja mukavuus katoaa sähkön mukana. Sähkökatkoon onkin syytä varautua huolellisesti.

Ennakkovarautuminen

Sähkökatkoon varautuminen muistuttaa paljon varautumista muihinkin poikkeustapauksiin: Pidä kotivarasi kunnossa, hanki tarvittavat tiedot ennakkoon ja pidä yllä osaamistasi. Sähkökatkoihin liittyen voidaan kuitenkin nostaa muutamia siihen keskeisesti liittyviä asioita:
  • Huolehdi että sinulla on taskulamppuja ja paristoja niihin
  • Pieni varavirtalähde esimerkiksi puhelimen latausta varten
  • Polttopuita takkaa varten
  • Vaihtoehtoinen lämmitystapa kuten kaasulämmitin tai valopetrolilämmitin
  • Kotivarassa helposti valmistettavaa ruokaa joka ei vaadi sähkövirtaa
  • Vaihtoehtoinen ruoanvalmistustapa kuten retkikeitin tai kaasugrilli
  • Vettä
  • Kynttilöitä ja tuikkuja (älä unohda tulitikkuja ja sytyttimiä!)
  • Pieni summa käteistä rahaa
  • Ajanvietettä sähkökatkoa varten kuten lautapelit tai pelikortit
  • Ylimääräisiä vilttejä ja peittoja
  • Varasulakkeita
  • Tärkeille sähkölaitteille kuten tietokoneille voi hankkia erillisen UPS (Uninterruptible Power Supply) laitteen jonka sisältämä akku antaa lisäaikaa laitteen hallittuun sammuttamiseen
  • Aggregaatti jolla voidaan luoda sähköä myös poikkeustilanteessa
 

Sähkökatkon tapahtuessa

Säilytä taskulamppua sellaisessa paikassa josta löydät sen helposti ja turvallisesti myös pimeässä. Markkinoilla on myös pistorasiaan kytkettäviä valaisimia jotka syttyvät automaattisesti sähkökatkon aikana.

Sähkäkatkon tapahtuessa on tärkeää selvittää kuinka paikallinen katko on.Tarkista ensin asuntosi sähkönsaanti jotta tiedät onko katko vain osassa asuntoasi. Helpoin tapa on kokeilla valoja eri huoneissa. Jos vain osa asunnostasi on sähköttä on oletettavaa että sähkökatko johtuu yksittäisen sulakkeen palamisesta asunnostasi. Asunnon sulaketaulu löytyy yleensä teknisestä tilasta tai esimerkiksi eteisen läheisyydestä. Tutustu etukäteen sähkötaulusi toimintaan jotta et joudu arvailemaan sen toimintaperiaatetta taskulampun valossa. Mikäli sähkötaulussasi on perinteisiä tulppasulakkeita, on suositeltavaa pitää vastaavanlaisia sulakkeita kotivarassa. Esimerkiksi STEK-sivuilla on erinomainen ohje sulakkeiden vaihtoon, löydät linkin täältä.

sähkökatko sulakkeet
Tutustu etukäteen kotisi sähkötauluun ja minkälaisia sulakkeita sieltä löytyy

 

Jos asuntosi on täysin sähkötön on syytä vilkaista seuraavaksi ulos. Varsinkin hämärään aikaan on helppoa tarkistaa taajamasi sähkönsaanti: Mikäli kaikki muutkin asunnot ja katuvalot ovat sähköttä asuinalueellasi on oletettavaa että sähkökatko on alueellinen. Mikäli muissa taloissa palavat valot on syytä tarkistaa kotisi sähkönsaanti ja sulakkeet uudelleen.

Sähköyhtiöt seuraavat jakeluverkon toimintaa jatkuvasti joten sinun ei todennäköisesti tarvitse ilmoittaa alueellisesta sähkökatkosta mihinkään. Usealla palveluntarjoajalla on Internet-sivustoillaan vikapalvelu josta voit tarkistaa alueesi sähkönsaannin tilanteen. On myös suositeltavaa tarkistaa sähköyhtiön sosiaalinen media mahdollisten vikatiedotteiden varalle. Sähköyhtiö saattaa myös lähettää sinulle tekstiviestillä vikatiedotteen mikäli olet ilmoittautunut palveluun. Mikäli et löydä mistään lähteestä tietoa hetken odottamisen jälkeen, soittaminen sähköyhtiön vikanumeroon voi olla perusteltua. Mikäli tiedät sähkökatkon aiheuttajan (esimerkiksi sähkölinjalle kaatunut puu), soita sähköyhtiön vikapäivystysnumeroon.

Toimi oikein sähkökatkon aikana

Sähkökatko voi olla ohi sekunneissa tai se voi kestää pahimmillaan jopa vuorokausia. Ota seuraavat asiat huomioon sähkökatkon aikana:

  •  Katkaise virta sähkölaitteista ja valoista. Mikäli liian moni laite on päällä sähköjen palatessa, virtapiikki voi polttaa sulakkeen. Sähköjen palaamisen yleensä huomaa kodinkoneiden lähtiessä takaisin käyntiin, voit jättää myös esimerkiksi eteiseen valon jotta huomaat sähköjen palaavan
  • Varmista että sähköhella, sähkökiuas yms. mahdollisesti vaaralliset laitteet ovat kytkettyjä pois päältä jotta ne eivät käynnisty valvomatta sähköjen palatessa
  • Pakastin ja jääkaappi pitävät sisällön kylmänä monta tuntia sähköjen katkeamisen jälkeen. Älä turhaan avaa pakastimen tai jääkaapin ovea sähkökatkon aikana.
  • Mikäli käytät kynttilöitä älä jätä niitä valvomatta
  • Vältä veden laskemista viemäriin. Viemärit saattavat tulvia sähkökatkon aikana.
  •  Älä soita hätänumeroon ja tiedustele sähkökatkon syytä ja kestoa. Soita hätänumeroon vain oikeassa hätätilanteessa.
 

Sähkökatkon pitkittyessä

Sähkökatkon pitkittyessä voit joutua ottamaan käyttöön mm. asunnon lämmitykseen liittyviä varatoimenpiteitä:

  •  Noudata varovaisuutta mikäli käytät kaasulämmitintä tai valopetrolilämmitintä. Käytä häkävaroitinta mikäli sinulla sellainen löytyy ja raota esimerkiksi pientä ikkunaa korvausilman varmistamiseksi.
  • Älä avaa talvella turhaan ovia ja ikkunoita. Jokainen oven tai ikkunan avaaminen päästää kylmää sisälle jonka haluat pitää ulkona.
  • Mikäli asunto kylmenee talvella paljon, harkitse lämpöhuonetta. On helpompaa pitää pieni tila lämpimänä kuin yrittää lämmittää isoa asuntoa. Valitse sopiva tila (esimerkiksi yksi huone jonka oven saa suljettua). Peitä ikkunat vilteillä ja ja lattiat matoilla tai peitoilla jolloin eristät enemmän huonetta kylmältä.
  • Pitkittyneen sähkökatkon aikana seuraa viranomaistiedotteita internetissä ja radiossa. Mikäli sinulla ei ole paristokäyttöistä radiota, voit kuunnella tiedotteita esimerkiksi autoradiosta.
  • Älä käytä vessaa sähkökatkon aikana. Mikäli tilanne pitkittyy voit esimerkiksi pingottaa roskapussin vessanpönttöön johon tarpeet tehdään.
  • Voit huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta esimerkiksi käyttämällä kosteuspyyhkeitä. Toinen vaihtoehto on suorittaa peseytyminen esimerkiksi vedellä kastelluilla pyyhkeillä. Käytä pesuveden keräämiseen esimerkiksi ämpäriä.
  • Poikkeustilanteen voi saada siedettävämmäksi vaikkapa lautapelejä pelaamalla. Tämä myös voi rauhoittaa esimerkiksi pieniä lapsia joita pitkittynyt sähkökatko voi pelottaa.

Sähkökatkon jälkeen

Varsinkin pitkittyneen sähkökatkon tapauksessa tilanne ei ole ohi kun sähköt katkeavat. Tarkista ainakin seuraavat asiat:

  • Kytke sähkölaitteet päälle yksi kerrallaan. Näin vältät liiallista kertakuormitusta.
  • Tarkista jääkaappisi ja pakastimesi sisältö. Mikäli kylmälaitteet ovat päässet lämpiämään on suositeltavaa valmistaa ruoat välittömästi. Tämä koskee erityisesti sulaneita pakasteita.
  • Mikäli katko on tapahtunut talven aikana ja asunto on päässyt kylmäksi, ota huomioon mahdollinen vesiputkien jäätyminen. Ota tarvittaessa yhteyttä putkiasentajaan tai huoltoyhtiöön.
  • Tarkista asuntosi sähkölaitteiden toiminta. Mikäli huomaat sähkölaitteiden toiminnassa omituisuuksia (jotkut valot palavat himmeämmin kuin toiset, sähkölaitteet toimivat odottamattomasti yms.) , älä käytä sähkölaitteita ja ilmoita asiasta sähköyhtiön vikapäivystykseen. Kyseessä saattaa olla vaarallinen sähköverkon häiriintyminen josta käytetään nimitystä nollavika.
  • Tarkista kotivarasi ja tee tarvittavat täydennykset.

Lisätietoa

Sähkökatkoihin varautumisesta löytyy paljon opiskelumateriaalia. Esimerkiksi sähköyhtiöiden sivulta sekä 72tuntia.fi -sivustolta löytyy hyviä neuvoja sähkökatkojen varalle. Puolustuministeriö on julkaissut PDF-oppaan pitkien sähkökatkojen varalle. Muista myös Turvahuoneen opas käytännön kotivaraan ja blogisarja käytännön varautumisen toimista!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp