turvahuonefi
Varautuminen kotivara 72h vesi

72 tuntia osa 3 - Vesi

Ruoan ohella vesi on varautumissuunnitelman suurimpia prioriteetteja. Ihminen tarvitsee päivittäin vettä selviytyäkseen, tästä syystä myös veden riittävyys poikkeustilanteessa on tärkeää ottaa huomioon. 

Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin kaksi litraa vettä päivässä. Todellinen tarve vaihtelee mm. ympäristön lämpötilasta ja aktiivisuudesta. Kesäpäivänä ulkotöissä huhkiva henkilö tarvitsee enemmän vettä kuin henkilö joka tekee istumatyötä viileissä sisätiloissa. Erityisesti helteellä kehon nesteyttäminen on hyvin tärkeää oireiden välttämiseksi (voit lukea Turvahuoneen artikkelin helteen tuomista oireista täältä)

Kotivaran vedentarvetta arvioidessa on huomioitava että käytämme vettä moneen eri asiaan. Veden juominen on yksi tärkeä osatekijä mutta käytämme vettä myös muuhunkin. Tarvitsemme vettä ruoanlaittoon, käytämme vettä myös peseytymiseen ja huuhtelemme likaisia esineitä vedellä. Joten laskiessasi tarvitsemaanne vedentarvetta on suositeltavaa ylivarautua kuin pihistellä veden hankinnassa.

72 tuntia kotivara vesi

Veden hankinta

Vesi on varmasti yksi helpompia asioita hankkia kotivarassa. Helpoin tapa on ostaa ruokakaupasta valmiiksi täytettyjä vesipulloja tai kanistereita. Älä eksy kivennäisvesihyllylle vaan osta tavallista, pullotettua vettä joka toimii kaikkiin tarpeisiisi (esimerkiksi käsien peseminen kivennäisvedellä voisi olla varsin erikoinen kokemus). Kaupoista ostettava vesi myydään usein joko pullottain (voit yleensä ostaa näitä lavoina) tai kanistereina jotka ovat yleensä viiden ja kymmenen litran koossa. 

Mikäli haluat täyttää itse vesivarastosi, useista kaupoista voi ostaa eri muotoisia ja kokoisia säilytysastioita veden säilyttämiseen. Pidä vain huoli että ostamasi tuote on tarkoitettu veden säilyttämiseen eikä siitä liukene haitallisia kemikaaleja ajan saatossa juomaveteen.Toinen yleinen tapa on kierrättää käytettyjä astioita kuten virvoitusjuomapulloja, varmista että pullot ovat hyvin pestyjä ja huuhdeltuja ennen kuin uusiokäyttöä.  

Mikäli täytät itse vesivarastosi, kiinnitä erityistä huomiota veden laatuun. Kylmä, puhdas hanavesi on useimmiten paras vaihtoehto. 

Veden säilyttäminen

Veden säilyttämisessä on hyviä ja huonoja uutisia. Huonot uutiset ovat että vesi on raskas ja tilaa vievä säilytettävä. Hyvät uutiset ovat kuitenkin että vettä on varsin helppo säilyttää. Säilytä vettä viileässä auringonvalolta suojattuna jolloin ongelmia ei pitäisi esiintyä.

Vaikka puhdas vesi itsessään harvoin menee pilalle, siinä olevat epäpuhtaudet voivat aiheuttaa ongelmia pitkällä aikavälillä varsinkin jos täytät vesiastiat itse (kaupan pulloveden voi olettaa kestävän varsin pitkään juomakelpoisena). Tästä syystä vesivaraston säännöllinen kierrätys on tärkeää jotta saatavilla on tarvittaessa varmasti puhdasta juomavettä. 

Voit kierrättää vesivarastoa tyhjentämällä vesiastiat (esimerkiksi puutarhan kastelu on yksi hyvä keino), pesemällä ja huuhtelemalla tyhjät astiat ja täyttämällä ne uudelleen vedellä jonka jälkeen sinulla on uudistettu vesivarasto. 

Kuinka usein vesivarastot täytyisi kierrättää? Veden säilyvyydestä juomakelpoisena on useita tutkimuksia ja lopputulemia. Itse esimerkiksi suoritan vaihdon vuosittain mutta sinä voit itse päättää mikä kierrätysaikataulu on sinulle sopiva. 

kotivara vesi
Vesisäiliöt uudelleentäytetty, päivätty ja valmiina takaisin varastoitavaksi

Veden kerääminen

Kaikkea ei tarvitse tehdä juomavedellä. Esimerkiksi kasvimaan kastelu tai WC:n käyttö vesikatkon aikana hoituu hyvin käyttäen erikseen kerättyä vettä. Veden kerääminen voi tulla myös tarpeeseen mikäli poikkeustilanne kestää niin kauan että kotivaran vesivarastot ehtyvät. 
 
Yksi varsin yleinen tapa kerätä vettä on esimerkiksi johdattaa katolta tuleva sadevesi erilliseen vesisäiliöön. Veden keräämiseen on myös useita muita tapoja. Voit esimerkiksi kerätä pressulla vettä vesisateen aikana ja johdattaa sen ämpäriin tai sulattaa talvella tuoretta lunta juomavedeksi. Voit myös kartoittaa lähialueesi muut vesilähteet kuten järvet tai purot joista voi pitkittyneessä poikkeustilanteessa kerätä vettä.
 
Luonnosta kerättyyn veteen tulee suhtautua oletusarvoisesti juomakelvottomana koska siinä voi olla useita taudinaiheuttajia. Esimerkiksi katolta kerätty vesi voi sisältää useita epäpuhtauksia (lintujen ulosteita, kourussa mätäneviä lehtiä yms) joten tämän veden käyttäminen juomavetenä tulisi olla viimeisiä keinoja. Mikäli joudut käyttämään kerättyä vettä juomavetenä, tee tilannearvio ja puhdista vesi huolellisesti ennen juomista.
 
Kotivara 72 tuntia vesisäiliö
Kokoontaittuva vesisäiliö on helppo säilyttää ja käyttää tarvittaessa

Veden puhdistaminen

Mikäli puhdasta vettä ei ole saatavilla tai vesilähteet ovat saastuneet esimerkiksi tulvan vuoksi, saastunut juomavesi voidaan puhdistaa juomakelpoiseksi useilla eri tavoilla. 
 
Keittäminen on helpoin tapa puhdistaa juomavesi. Itse prosessi on helppo: Lisää vettä kuumuutta kestävään astiaan ja anna sen kuumentua kiehuvaksi. Mitä pidempään annat veden kiehua sitä parempi mutta useimmiten suositellaan vähintään muutaman minuutin keittoaikaa. Huomioitavaa on että keittäminen on tehokas tapa tappaa vedessä elävät taudinaiheuttajat mutta mikäli veteen on voinut päästä esimerkiksi kemikaaleja tai raskasmetalleja (esimerkiksi tulva-alueilla) keittäminen ei välttämättä poista kaikkea haitallista vedestä. Mikäli vesi on hyvin sameaa tai siinä on erillisiä partikkeleita se kannattaa ensin karkeasuodattaa ennen muuta käsittelyä. Veden suodattamiseen on erilaisia kaupallisia suodattimia mutta hätätilanteessa suodattamisen voi tehdä itsekin helposti esimerkiksi pingottamalla kankaan astian päälle ja kaatamalla veden sen läpi jolloin karkea-aines jää kankaaseen.
 
Kotivara 72 tuntia vedensuodatin
 Voit helposti rakentaa yksinkertaisen karkeasuodattimen pingottamalla kangaspalan lasipurkin päälle
 
Markkinoilla on useiden valmistajien vedenpuhdistustabletteja joilla voi tuhota vedessä elävät taudinaiheuttajat. Vedenpuhdistustablettien toimintaperiaate on yksinkertainen: lisää tarvittava määrä tabletteja astiaan, ja anna tablettien liueta veteen noin 30 minuuttia välillä vettä sekoittaen jonka jälkeen vesi on juomakelpoista. 
Vedenpuhdistustabletteja saa nykyisin useista eri kaupoista. Koska tablettien toimintaperiaate ja annostus saattavat poiketa toisistaan, lue tarkat toimintaohjeet kuinka kyseisiä tabletteja käytetään.
 
Veden puhdistamiseen löytyy myös paljon erilaisia välineitä. Tunnetuin on varmasti Lifestraw, epäpuhtauksia suodattava pilli jonka avulla käsittelemätöntä vettä voidaan juoda suoraan pillin läpi. Tarjolla on myös pulloja joissa on suodatin. Myös toisia tekniikoita löytyy kuten ultraviolettipuhdistimia jotka puhdistavat veden UV-säteilyn avulla tai painovoimalla toimivia suodattimia joilla voi puhdistaa isompia määriä vettä kerralla. Teknisten apuvälineiden hinta vaihtelee muutamasta kympistä jopa tuhansien eurojen investointeihin. On myös huomioitavaa että välineillä on myös tietty käyttöikä jonka jälkeen ne täytyy huoltaa tai vaihtaa uuteen.
 

Yhteenveto

Veden säilyttäminen kotivarassa on tärkeä osa 72 tunnin varautumista. Tarvitset vettä moneen asiaan kuten juomiseen, ruoanlaittoon ja peseytymiseen joten vettä on suositeltavaa varata reilusti. Mieti myös etukäteen kuinka voit tarvittaessa kerätä ja puhdistaa vettä. 

Seuraavassa sarjan osassa tutustumme energiaan ja varavirtaan 72 tunnin varautumisessa. Sarjan edellisen jakson joka keskittyy ruokahuoltoon voit lukea täältä!

 
 
Varautuminen vesi 72 tuntia
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp