turvahuonefi
Turvahuone 72h energia

72 tuntia osa 4 - Energia

Ruoka ja vesi ovat suurimmalla prioriteetilla varautumissuunnitelmassa mutta energian osuutta kotivaran suunnittelussa ei pidä väheksyä. Nykymaailma toimii sähköllä ja monet tarvitsemamme laitteet muuttuvat kalliiksi painoiksi kun virransaanti loppuu. Poikkeustilassa tarvitsemme virtaa esimerkiksi valaisuun ja kommunikointiin joten myös nämä tarpeet on hyvä ottaa huomioon 72 tunnin varautumissuunnitelmassa.

turvahuone 72h varautuminen poikkeustila sähkö

 

Paristot ja akkuparistot

Paristot ja akkuparistot ovat helpoin tapa lähteä liikkeelle energiavarautumisessa. Useat pienlaitteet kuten taskulamput ja radiot toimivat paristojen voimalla joten niitä on hyvä olla varalla myös 72 tunnin varautumista suunnitellessa. Paristoja löytyy useassa eri kokoluokassa mutta useimmilla meistä löytyy laitteista seuraavia paristokokoja:

AA / AAA paristot ovat usein monikäyttöisimpiä paristoja niiden useiden käyttökohteiden vuoksi. Useat radiot, valaisimet, kamerat ja muut paristolla toimivat sähkölaitteet käyttävät juuri näitä paristoja.
C/D Paristot ovat harvemmin käytössä ja niitä saatetaan käyttää esimerkiksi tehokkaammissa valaisimissa tai isokokoisissa radioissa. Tarkista ennen kyseisten paristojen varastointia todellinen
käyttötarpeesi näille. Markkinoilla on myös adapterikoteloita joilla voit muuntaa AA/AAA -paristot C/D -paristoiksi. 
Niin kutsuttuja nappiparistoja (esim CR2032 tai CR2025) tuskin tarvitsee säilyttää poikkeustilanteita ajatellen mutta mikäli sinulla on näille tarvetta huomioi myös nämä paristokoot suunnitelmassasi.

On suositeltavaa tarkistaa kodin paristojen käyttökohteet ennen kuin paristoja hankitaan kotivaraan. Näin toimien sinulla on varmasti paristoja oikeaan tarpeeseen ja paristojen varastoa kierrätetään normaalissa kotikäytössä.

Ladattavat akut

Akkutekniikka on ottanut suuria askeleita viime vuosina ja nykyisin on saatavilla halpoja ja tehokkaita akkuja joilla voit osittain korvata kertakäyttöiset paristot. Tarvitset lisäksi akkulaturin jolla voit ladata akkuja. Markkinoilla on älykkäitä akkulatureita jotka tarkkailevat latauksen aikana akkujen jännitettä ja lataavat akut parhaalla mahdollisella tavalla. Näin saat akkusi kestämään mahdollisimman pitkään. 

Kuten paristot, myös akut menettävät ajan myötä tehoaan vaikka niitä ei käyttäisikään. Mikäli sinulla on akkuparistoja kotivarassasi on suositeltavaa merkitä kalenteriin säännöllisin väliajoin akkujen huoltohetki jolloin lataat akkuparistot täyteen. Näin toimien sinulla on varmasti akuissa virtaa silloin kun niitä tarvitaan. 

72 tuntia akkulaturi
Akkulaturi

Powerbank

Varavirtalähde eli Powerbank on painonsa arvoinen kultaa silloin kun tarvitset lisävirtaa puhelimeesi poikkeustilanteessa. Uudelleenladattavia powerbankeja myydään tänä päivänä monessa kaupassa ja sopivan powerbankin löytäminen on helppoa. Powerbankien tehot ilmoitetaan milliampeereitunteina (mAh). Pienet, noin 2000mAh powerbankit voivat antaa puhelimeen muutamaksi tunniksi lisävirtaa kun taas isommat, esimerkiksi 25 000 mAh laitteet voivat sallia laitteen lataamisen täyteen useampaan kertaan ja useamman laitteen lataamisen samaan aikaan. Kuten ladattavissa akuissa, huolehdi powerbankisi säännöllisestä lataamisesta jotta se on käyttövalmis silloin kun tarvitset sitä. Tarkista myös että sinulta löytyy sopivat latauspiuhat laitteidesi lataamiseen.

Akkupankki

Akkupankki tarjoaa poikkeustilassa akkuvirtaa vaativampiin tarpeisiin. Poiketen akkuparistoista, akkupankit ovat isoja ja painavia paketteja joilla voi (riippuen akun tehosta) tehdä vaativampia toimia kuten käyttää normaaleja sähkölaitteita ja ladata sähkölaitteita useita kertoja. Akkupankkia voisikin kuvata poikkeustilan virtakeskukseksi: Voit ladata akkupankilla tyhjentyneitä akkuparistoja, kytkeä akkupankkiin sähkölaitteita erillisen invertterin kautta ja saada valaisimille virtaa suoraan akusta.
Akkupankin voi ostaa valmiina pakettina tai sen voi myös rakentaa itse. Itse rakennettu akkupankki vaatii hieman vaivannäköä ja osaamista. Joudut valitsemaan sopivan akun, hankkimaan akkulaturin ja myös ostamaan tarvikkeet joilla saat akusta virtaa poikkeustilanteessa (esim. akun napoihin kytkettävä invertteri). Riippuen akkumallista joudut myös huomioimaan riskin akun sisältämästä rikkihaposta ja ladattaessa vapautuvista kaasuista. Akkupankin turvallinen rakentaminen ja käyttäminen on sinun vastuullasi ja esimerkiksi oikusulun aiheuttaminen kytkemällä laitteet väärin voi aiheuttaa isojakin tuhoja ja tulipaloja.
 
Mikäli akkujen virittely ei tunnu luontevalta voit ostaa akkupankin valmiina tuotteena. Valmiit akkupankit ovat melko kalliita (halvimmillaan satoja euroja) mutta hyvänä puolena on käytön helppous. Kaupalliset akkupankit ovat valmiita paketteja joten voit kantaa sellaista turvallisesti mukanasi. Ne ovat myös helppoja käyttää valmiiden kytkentöjen vuoksi joten laitteessa on valmiina pistokkeet helppoa virransaantia varten. Esimerkiksi Ecoflow valmistaa käyttövalmiita akkupankkeja.
akkupankki kotivara
akkupankki voidaan rakentaa myös itse

Aggregaatit

 Polttoainekäyttöiset aggregaatit voivat toimia ylimääräisinä virran antajina poikkeustilanteessa. Aggregaatin tarpeellisuus ja käyttömahdollisuudet on punnittava tarkkaan ennen aggregaatin hankintaa. Periaatteessa aggregaatin käyttö on helppoa: käynnistä aggregaatti jolloin saat aggregaatin pistorasiasta virtaa sen käydessä. Aggregaateissa on kuitenkin omat huolensa:

Aggregaatteja varten on säilytettävä polttoainetta, ne ovat meluisia ja niiden käytössä täytyy ottaa huomioon paloturvallisuus. Aggregaatin käytöstä vapautuu pakokaasua josta syystä aggregaattia ei saa koskaan käyttää sisällä vaan sille tulee varata sopiva ja suojaisa paikka ulkoa. Aggregaatteja täytyy myös huoltaa ja koekäyttää säännöllisesti niiden toiminnan varmistamiseksi. 

Mikäli aggregaatti on tarpeellinen osa 72 tunnin varautumissuunnitelmaasi, ainakin seuraavat asiat on hyvä ottaa huomioon aggregaatin valinnassa:
  • Hintaluokka. Halvimmillaan aggregaatin voi saada parin sadan euron panostuksella. Nämä ovat yleensä hyvin kevytkäyttöisiä aggregaatteja jotka soveltuvat vaatimattomaan peruskäyttöön. Kalliimmat hintaluokan aggregaatit tarjoavat enemmän virtaa ja ovat yleensä myös luotettavampia tekniikaltaan.
  • Tehovaatimukset. Mitä laitteita aggregaatin avulla on tarkoitus käyttää? Pienet, vähän virtaa vaativat tarpeet yleensä voivat toimia myös pienemmillä aggregaateilla mutta mikäli aggregaatilla on tarkoitus sähköistää useita ja/tai paljon virtaa vaativia laitteita myös aggregaatin tehon täytyy vastata tarvetta 
  • Polttoaine. Aggregaatit voidaan jakaa pääsääntöisesti kolmeen luokkaan: Bensiini (2tahti), Bensiini (4tahti) ja Diesel. Käytettävä polttoaine tuo mukanaan omat vaatimuksensa käytön ja säilytyksen suhteen. Aggregaatti on hyödytön ilman polttoainetta joten myös polttoaineen säilytysmahdollisuus tulee ottaa huomioon.
  • Käyttökohteet. Hyvin tärkeä ostokriteeri aggregaatin hankinnassa on sen käyttökohde. Varsinkin halvimpien aggregaattien luoman sähkön laatu voi olla hyvin heikkolaatuista. Mikäli käytät aggregaatilla esimerkiksi työkoneita tämä ei välttämättä tule ongelmaksi mutta varsinkin herkemmät sähkölaitteet kuten kodin viihde-elektroiniikka vaativat usein laadukkaampaa sähkövirtaa toimiakseen kunnolla. Tällöin on syytä harkita digitaaliaggregaatin hankkimista jonka sähkönlaatu täyttää herkempien sähkölaitteiden tarpeen.
 
72 tuntia aggregaatti
Aggregaatti

Auto, siirrettävä virta-asema

Mikäli omistat auton, sinulla on myös siirrettävä virta-asema. Lähes kaikissa autoissa on 12v liitin (ns. tupakansytytinliitin) joista voit ladata näppärästi puhelimia ja muita pienlaitteita autolaturin avulla. Huomioi kuitenkin että et voi ladata liittimen kautta mitä tahansa laitteita vaan se on tarkoitettu lähinnä pienien, vähävirtaisten laitteiden lataamiseen. Auton välityksellä sinun on kuitenkin mahdollista ladata pienlaitteita pitkänkin sähkökatkon aikana. Muista tosin käynnistää auto välillä jotta et tyhjennä auton akkua liian alhaiselle tasolle.

Turvahuone 72h auto
Voit ladata helposti autossasi pienlaitteita

Valaisimet

Energiasta puhuttaessa on hyvä ottaa huomioon myös valaisu. Markkinoilla on tarjolla laaja valikoima erilaisia valaisimia joilla voit tuoda valoa myös poikkeustilanteessa. Monet näistä sähköisistä valaisimista toimivat paristoilla joten myös valaisimet on hyvä ottaa mukaan suunnitelmaan miettiessä varautumissuunnitelmaa ja paristojen hankintaa. 
Taskulamppu löytyy varmasti useasta kodista. Monesti hankittavat taskulamput ovat halpoja malleja joiden toimivuus ja valoteho ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Onkin suositeltavaa hankkia ainakin yksi tehokas ja luotettava taskulamppu jota säilytetään paikassa josta se on helppo löytää myös pimeässä.
Paristokäyttöiset retkilyhdyt ovat helppo ja halpa tapa valaista koti pimeällä. Retkilyhdyt ovat halpoja ostaa ja ne taittuvat pieneen tilaan säilytystä varten. Lue lisää poikkeustilan valaisusta Turvahuoneen artikkelista täältä!.
 
turvahuone.fi
Valaisimia löytyy useaan eri tarpeeseen

Varaudu tarpeen mukaan

Pienilläkin hankinnoilla voi helposti selviytyä useista hankaluuksista. Esimerkiksi pieni varasto tarvittavia paristoja pienlaitteille ja powerbank puhelimesi latausta varten on erittäin hyvä alku. Mutta mikäli haluat miettiä varautumistasi myös pidemmälle ja olla valmis myös pidempikestoisiin poikkeustilanteisiin, aggregaatti ja erillinen akkupankki voivat olla hyvinkin ostoslistallasi. Mieti myös laitteiden käyttömahdollisuuksia, esimerkiksi kerrostaloasunnossa aggregaatin säilytys ja käyttö on hyvin hankalaa ellei jopa mahdotonta.

Seuraavassa sarjan jaksossa keskitymme lämmön saamiseen poikkeustilanteen aikana. Sarjan edellisen jakson veden säilytyksestä voit lukea täältä!

turvahuone varautuminen 72 tuntia
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp