turvahuonefi
varaudu

Ukrainan tiellä

Monen suomalaisen perusturvallisuuden tunne on järkkynyt viime päivien tapahtumien seurauksena. Uutiskanavat ovat täyttyneet päivityksistä Ukrainan ja Venäjän kiristyneessä tilanteessa joka on johtanut kyberiskuihin, taloudellisiin pakotteisiin ja joka pahimmassa tapauksessa laajenee laajaksi aseelliseksi selkkaukseksi. Monissa keskusteluissa on noussut esiin huoli: voiko tämä tapahtua myös Suomessa?

Vaikka Suomi ei tällä hetkellä kohtaakaan välitöntä uhkaa, laajemmin eskaloituva konflikti saattaa ulottua myös Suomeen ainakin välillisinä haittoina kuten tuotteiden toimitusvaikeuksia tai katkoksia peruspalveluissa. Mutta kuinka me kansalaiset voimme kantaa osamme uhkaavassa tilanteessa?

Ensiksi on syytä tunnustaa realiteetit: Harvalla meistä on valtaa vaikuttaa ulkopoliittisiin tapahtumiin. Sen sijaan se mihin me voimme vaikuttaa ja joka auttaa meitä on varautuminen jokapäiväiseen elämäämme, valmistautuen uhkiin niiden todennäköisyyksien mukaan.

Varautumisen perusta kuntoon

Nykyajan moderni sodankäynti ei rajoitu vain aseelliseen yhteenottoon vaan se on yhdistelmä aseellista toimintaa, sähköistä häirintää ja informaatiovaikuttamista. Tästä syystä myös tilanteeseen varautuminen vaatii useita näkökulmia. Ohessa muutama suositeltava varautumistoimi joilla voit parantaa omaa valmiustasoasi:

1. Hanki ja ylläpidä kotivaraasi. Kotivaran tehtävänä on toimia kotisi varmuusvarastona joka auttaa sinut hankalien tilanteiden yli, oli poikkeustilanne sitten esimerkiksi lumimyrsky tai laajemmat yhteiskunnalliset ongelmat.  Yleisenä suosituksena on ylläpitää kotivaraa joka auttaa selviämään 72 tunnin ajan mutta toki kotivaraa voi laajentaa pidemmällekin! Tärkeintä on että kotivara on toimiva, käytännöllinen ja kotivaraa käyttävien henkilöiden tarpeita vastaava. Varmista myös että sinulla on vaihtoehtoinen keino valmistaa kotivarasi ruokia esimerkiksi sähkökatkon aikana. 

2. Varmista että sinulla on mahdollisuus lämmittää asuntoasi vaihtoehtoisilla tavoilla. Markkinoilla on esimerkiksi varsin edullisia kaasu- ja valopetrolilämmittimiä. Mikäli asunnossasi on takka tarkista että sinulla on tarpeeksi kuivaa polttopuuta takan lämmittämiseen.

3. Suunnittele sähkölaitteidesi käyttö sähkökatkojen varalle. Voit ladata esimerkiksi puhelimesi kaupoista saatavilla edullisilla powerbankeilla tai autoosi kytkettävillä autolatureilla. Laajempaa virrantarvetta varten markkinoilla on aggregaatteja sekä varavirtaa antavia akkupankkeja mutta näiden hankinta vaatii jo enemmän suunnitelmallisuutta ja rahallista panostusta. Onkin suositeltavaa laittaa ensin perusteet kuntoon ennen vaativampia hankintoja. Muista myös valaisimet ja niiden tarvitsemat paristot!

4. Pidä pieni määrä käteistä rahaa mukanasi maksuliikenteen häiriöiden varalle. Näin voit ostaa välttämättömät tarvikkeet käyttäen käteistä vaikka verkkopankit ja maksukortit eivät toimisikaan.

5. Mikäli käytät reseptilääkkeitä varmista että sinulla on riittävä määrä lääkkeitä hankittuna toimituskatkosten varalle.

6. Pidä autosi polttoainetankki täytettynä. Jakelulinjan häiriöt vaikuttavat nopeasti tarvikkeiden saatavuuteen ja polttoaineasemille voi kertyä nopeasti jonoja. 

7. Muista irroittautua tilanteesta säännöllisin väliajoin. Jatkuva uhkakuvien seuraaminen voi olla psykologisesti hyvin kuormittavaa joten anna itsellesi tilaisuus irtaantua hetkeksi muihin asioihin. Käy kävelyllä tai lue kirjaa. Mielekkääseen asiaan paneutuminen vie ajatuksesi muualle hetkeksi ja antaa mielen rauhoittua. Muista myös mahdolliset lapset perhepiirissänne. Pienelle lapselle tilanne voi olla hyvin pelottava ja aikuisen tehtävänä on häivyttää lapsen pelkoja, ei lisätä niitä. 

Varautumisen voima

Mikäli varautuminen on sinulle jo ennastaan tuttu aihe saatat huomata että myös tämän kirjoituksen taustalla olevaan kriisiin varautuminen noudattaa tuttuja varautumisen kaavoja. Mikäli aihe on sinulle uusi on hyödyllistä huomata että perusvarautuminen ei vaadi erikoistaitoja tai valtavia rahasummia vaan alkuun pääsee hyvin helposti. Omaehtoinen varautuminen ei ole myöskään antautumista pelolle vaan sillä on päinvastoin voimaannuttava vaikutus. Varautumisella voikin valtava yhteiskunnallinen merkitys: Mitä paremmin olemme valmistautuneita arkeamme kohtaaviin ongelmiin, sitä vahvempina voimme selvitä vaikeiden aikojen yli.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp